На своето последно заседание преди лятната ваканция, Столичният общински съвет прие доклад за одобряване на задание и разрешаване на изработване на подробен устройствен план за част от територията на "ж.к. Горубляне 2", "ж.к. Горубляне 3" и кв. "Горубляне".

"Точно преди края на мандата си Общинският съвет планира застрояването на 1,3 милиона кв.м. от Източен парк между "Младост" и "Горубляне" (в червено на снимката), компрометирайки един от малкото съхранени Зелените клинове на града. Чрез тях се осигурява приток на свеж въздух в град със сериозни проблеми със замърсеността на въздуха. Предложеното задание на подробен план откъсва и значителни терени за озеленяване от обхвата на парка (в жълто-зелено на снимката) и затруднява осигуряването на връзки между зелените зони", заяви общинският съветник Войслав Тодоров.

Според него точно преди да си заминат, мнозинството се готви да вземе решение, което ще се отрази на стотици хиляди граждани на София с десетилетия напред.

Става въпрос за промяна и отваряне на път за застрояване на Източен парк, който се намира между "Младост" и "Горубляне". Войслав Тодоров вижда това като директна стъпка за застрояване на 1,3 млн. квадрата в "един от малкото съхранени зелените клинове на града".

"Територията, разположена западно от "Горубляне" е отредена за строителство на малко етажно жилищно строителство. Тази територия е предвидена за изграждане на един нов квартал. Именно с това задание стартира разработването на ПУП, който да даде възможност тази територия да се развие пълноценно като запази зелените клинове - две малки реки", обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

Според него обаче, трябва да се намери начин да бъдат обезщетени собственици от кв. "Горубляне".

В реплика на изказването на архитекта, Тодоров обясни, че общият устойствен план не е Светия Граал, за да не може да се променя.

"Запазването на деретата и реките - това не са зелени клинове. Да оставиш 5 метра ширина на една зелена ивица, не означава, че това е зелен клин, който може да осигури необходимото пречистване на въздуха", заяви Тодоров.

"Толкова неистини и провокации каза г-н Тодоров, че не си заслужава да му се прави реплика", заяви Силвия Христова от групата на ГЕРБ в СОС.

Тя увери, че доклада е в изпълнение на наредбата за обществено обсъждане.

"Това, че г-н Тодоров смята, че всяка една незастроена площ е площ за озеленяване си е негов личен проблем. Стана ясно, че тази територия не е била за озеленяване дори и през 60-те години по времето на комунизма", заяви тя.

След като предизвика бурни реакции от групата на социалистите, тя се извини и поправи думата "комунизъм" на "социализъм".

В "Горубляне" пък предстои пореден протест, където има хора, които искат да им бъдат върнати имоти точно в парка.

Те недоволстват и от начина, по който се отчуждава собствеността им заради новия устройствен план, който предвижда строителство върху частни терени.

Проблемът идва от проектите на Столичната община за разширяване на Южната дъга на Околовръстния път и продължението на булевард "Копенхаген".

Според жителите на "Горубляне" собствениците на земи и терени не получават адекватно заплащане на отчуждените си терени. Някои от тях споделиха, че са получили 30 лева на квадрат, докато съседни терени - стотици левове на квадрат.

Хората настояват и широките 11-метра тротоари да бъдат разчистени, след като Столична община прекрати договорите.

"Това е нашият пешеходен достъп до метрото", припомнят хората от "Горубляне".

Ако не бъдат предприети мерки от страна на Столична община, те са готови на ежедневни протестни действия от 9 септември. Всеки ден ще затварят движението на "Цариградско шосе" и на "Самоковско шосе".