Наскоро ви разказахме за кондукторка в пловдивски автобус, която категорично обяви метален лев за фалшификат и отказа да го приеме. Подобен е и настоящият случай, но този път служителят е бил по-искрен и просто обяснил, че неугледната монета не се приемала от фирмата.

Пловдивчанка се свърза с TrafficNews.bg, за да сигнализира за случка, развиласе малко след 8:30 в понеделничната сутрин. Жената се качила в автобус №37 от кв. Кючук Париж към кв. Смирненски. Подала на кондуктора фотографирания лев, но той отказал да го приема под предлог, че бил „черен и мръсен и във фирмата им ги връщали“. Явно фирмата набира персонал основно по един критерий - да бъдат естети и никакви грозни пари да не се приемат! 

Наистина случаите на отказ да бъдат взети неугледни монети в градския транспорт зачестяват, ала правно основание парите да не бъдат приемани – липсва. В крайна сметка същите тези монети са били върнати на гражданите от магазин например, тоест това са пари в обращение, които по нищо не се различават в своята покупателна способност от чисто нова монета. Ако някоя фирма, оперираща с по-голямо количество монети, счита, че определен екземпляр е в неизправно състояние, то спокойно може да се свърже с банка и да помоли смяна или монетата да бъде рехабилитирана.  

„Възмутена съм! Утре, ако им платя билета със жълти стотинки, отново ще кажат, че не може да ги приемат“, предполага нашата читателка и вероятно с пълно право.

А вие считате ли, че е редно кондукторите да си подбират монетите по хубост?