Пореден строеж стартира в Шекер махала в Пловдив. На ул. „Дилянка“ се готви да изникне нова постройка, вероятно жилищна. Дейностите са започнали наскоро, а на този етап са положени дървени греди, върху които да се вдигне втори етаж. От известно време насам тротоарът е блокиран от строителни материали и отпадъци. За това сигнализира гражданин, според когото е на път поредното здание в етническия квартал, който се осъществява без необходимите разрешителни.

На въпросното място преди е имало едноетажна постройка, която понастоящем се реконструира. По време на инспекция, извършена от район „Северен“ миналата седмица, обитателите на имота са предоставили нотариален акт, който е с отстъпено право на строеж. За въпросните строителни дейности обаче администрацията не е била уведомена. Издаден е констативен протокол, с който те са временно прекратени, уточниха от кметството.  

Пред служители на „Северен“ един от обитателите на имота е дал обяснение, че брат му се занимава със строежа. Последният обаче отсъствал и проверяващите не са успели да разговарят с него. Предстои да бъде извършена повторна инспекция на имота и прилежащата документация. Ако се докажат нарушения в ЗУТ /Закона за устройство на територията/, ще бъде издадена заповед за събаряне на постройката.

До фактическото ѝ разрушаване обаче не се знае кога и дали въобще ще се стигне. Причината тези процедури да остават само на хартия е липса на средства, които Община Пловдив трябва да отпусне за разрушаване на незаконно строителство в рамките на земите ѝ. Във въпросното перо обаче не бе заложено финансиране в новия бюджет.

Това се сериозна пречка за районните кметства под тепетата, особено тези, в които несъгласуваното строителство е установен ред  – „Северен“, „Източен“ и „Централен“. В гетата им се наблюдава нарастващ брой на строежите, които не могат да се овладеят навреме. Сезонни акции по събаряне пък не се провеждат от повече от година, което оставя у нарушителите усещането за безконтролност.

Един подобен случай на прогресиращо нахалство имаме само на метри от новия строеж в Шекера. Отново на ул. „Дилянка“ (по същата процедура) – преди две години жители стартираха изграждането на постройка. След проверки същата бе обявена за незаконна, но обитателите продължиха с изграждането ѝ независимо от делата, които „Северен“ води с тях.

Напук на закона и процедурите – днес имаме един завършен незаконно имот, чийто собственици незаконно се вързаха към канализационната мрежа, а за капак в преддверието си извършват незаконна търговска дейност.

Made in Шекера: Съдът им каза да съборят къщата, те си прекараха канализацияЖителите изкопаха тротоара пред тях, за да си осигурят вода