Ромите, вдигнали къщата на общинска земя в Шекер Махала, шокираха с безочливост. Фамилията абсолютно самосиндикално разкопа тротоара пред незаконния си имот, за да прекара канализация, научи TrafficNews.

По принцип действието им е престъпно. По-големият проблем обаче е, че процедурата се върши от тях самите, а тяхната некомпетентност поставя под риск цялата ВиК мрежа на улицата.

Безпардонната им постъпка идва на фона на скорошното решение на Административен съд-Пловдив, който постанови, че постройката им е в нарушение на три члена от Закона за устройство на територията. Това се случи след като ромите решиха да спорят с кмета на района Стоян Алексиев пред магистратите. Те обжалваха издадената от него заповед за събаряне на къщата, вдигната на общинска територия.

Един от скандалните доводи, който те изнесоха пред съда, бе, че на адреса живеят 28 души. Някои от тях малолетни и непълнолетни, други – с хронични заболявания. Всичко това пък било в разрез с техните човешки и малцинствени права, претендираха ромите от „Дилянка“4. Вижте показанията на свидетелите по делото, както и какво накара съдът да вземе становището си – прочетете тук:

Роми жалят събаряне на незаконната им къща в Шекера, живеели 28 души на адресаДвуетажната къща бе построена миналата година, но на общинска територия и в нарушение на три члена от ЗУТ

Какви ще бъдат последствията от поредното своеволие на ромите и ще вземат ли компетентните институции отношение по казуса -  предстои да разберем.  TrafficNews ще продължи да следи темата.

Един от незаконните строежи в Шекера вече е уютна къща, ще се бутне – ако има париСъбарянето ѝ отдавна е готово по документи, няма обаче финансиране, твърди кметът на района