Представители на малкия и среден бизнес скочиха срещу промените в наредбите за търговия на територията на Общината. Димитър Лукарев, който е председател на движение „Възраждане” смята, че с новите текстове бизнесът в Пловдив ще бъде заробен от една политическа сила в лицето на ГЕРБ и управляващите града.

Според новата наредба всеки, който върти търговия или извършва услуги на територията на града ще трябва да получи разрешително от Общината.В мотивите е записано, че по този начин щял да се създаде единен регистър на фирмите в града. Това обаче щяло да дублира дейности на различни институции, които до този момент извършват контрола върху търговската дейност.

Юристът Юрий Стайков смята, че този текст противоречи на Конституцията.Той даде за пример подобна наредба в София, която обаче има уведомителен режим.

Не се знае дали от утре трябва няма да се плаща и такса за тази регистрация, което щяло да натовари бизнеса. Според бившият зам.-кмет на Пловдив подобна наредба в Пловдив не е имало и преди 1989 година.

Представителите на бизнеса  поискаха среща с властите, за да може тези неща да се уточнят и да се направят съответните  корекции.

Още новини ТУК

TNS.bg