Банан, прикрепен за стената с парче самозалепваща сива лента, беше продаден за 120 хиляди долара като произведение на изкуството, съобщава агенция ЮПИ.

Инсталацията е дело на италианския художник Маурицио Кателан. Тя бе озаглавена "Комикът" и беше представена в рамките на културната проява "Маями Арт Базел".

Второ копие на залепения с тиксо банан също беше продаден на същата цена, а трети подобен артефакт се очаква да намери купувач за 150 хиляди долара. Двата художествени арт-банана бяха закупени от двойка френски ценители.

Маурицио Кателан се снабдил със своите доходоносни банани от супермаркета в Маями. Той възнамерява да продаде третото си произведение на някой музей. Две арт-институции вече били проявили интерес за осъществяване на закупката.

Кателан продаде своите арт-банани със сертификат за автентичност. Собствениците на произведенията могат да заменят изгнилия с времето банан, без да нарушат авторските му права.

Непосредствено след като „комичният“ банан бил продаден, край инсталацията минал грузинският художник Давид Датуна и без много да му мисли изял залепеното със скоч изкуство, съобщи Би Би Си.

По думите на артиста Датуна изяждането на банана представлявало пърформънс, наречен „гладният художник“. Той също така допълнил, че много му харесват творбите на Маурицио Кателан и по-специално тази инсталация. „Много е вкусна“ - допълнил Датуна.

Акцията на артиста изобщо не се харесала на организаторите на "Маями Арт Базел". Бананът в експозицията бил незабавно заменен с нов, а край творбата е сложен полицейски пост, който е натоварен с отговорната задача да не допусне ново посегателство срещу изкуството.

В същото време Маурицио Кателан реагирал съвсем както подобава на истински представител на съвременното изкуство и заявил, че Датун не е унищожил произведението му, защото бананът е идея, а не предмет.