Жена стана потърпевш на поредната порция абсурд от сагата „Градски транспорт – Пловдив“. Намерението ѝ да бъде гражданин с активна позиция приключило със заплахи, обиди и необоснована агресия, разказва самата тя пред TrafficNews.

Ситуацията била провокирана от една типична, но често пренебрегвана гледка в обществения транспорт. Кондукторът и шофьорът на автобуса си заградили първите няколко седалки с ластично въже. С опънати кукички от единия прозорец до другия – двамата си осигуряват „персонални“ места, на които са съхраняват лични вещи. 

По думи на потърпевшата пътничка Николова – ситуация на агресия от страна на обслужващите линия №44 не е прецедент.

„Не за пръв път ставам свидетел или съм потърпевша от грубо отношение на кондуктори по линията, но този път то беше повече от грубо. Цялата агресия се изсипа върху мен само заради отправена забележка за това, че кондукторката не допуска пътниците до първите 3 седалки, а в същото време има правостоящи“, споделя тя.

Николова коментира още, че по този начин не се осигурява достъп до първа врата нито за качващите се, нито за слизащите.

„Когато курсът е без кондуктор, всички се качват от първа врата, при което хората се скупчват, шофьорите нервничат, затварят вратите преди всички да са се качили с риск някой да бъде притиснат, а в същото време автобусът е празен навътре“, допълва пловдивчанката.

Агресията обаче била провокирана от това, че Николова решила да не премълчава за тази ситуация.

„Реших да мина напред и да направя снимки, за да сигнализирам управителя на фирмата превозвач, както и Организация на транспорта към Община Пловдив. Кондукторката дойде и започна да ме бута, дърпа и блъска със заплаха, че ще ми вземе телефона, ще го хвърли и ще ме свали от автобуса“, разказва Николова.

По нейни думи служителят на градския транспорт е демонстрирал заплашителен вид, затова тя позвънила на телефон 112 с молба сигналът ѝ да бъде препратен към полицията.

„Чудя се дали трябваше да реагирам, знаейки че трудно може човек да се разбере с персонал от това ниво, но ако продължим да си мълчим за какво "гражданско общество" изобщо говорим и се опитваме да възпитаваме младите хора“, заключва потърпевшата.

Напомняме обаче, че агресията в обществения транспорт на Пловдив въобще не е едностранчива. Само преди дни заради забележка към пътничка, шофьор и кондуктор станаха жертва на физическо насилие. Случаят бе поет от прокуратурата, а агресорът бе задържан.

Задържаха нападателя, пребил шофьор и кондуктор от градския транспортРайонна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство захулиганство и нанесен побой

Съпругата на бития шофьор от градския транспорт: Това е ежедневие в тяхната работаСпоред нея, шофьорите са обиждани и унижавани всеки ден

Пребиха шофьор и кондуктор в Пловдив заради забележкаМъжете са настанени в болница, издирват нападателя

 

Водеща снимка: Илюстративна