Мъж се е изкъпал в едно от защитените седем рилски езера, но сигнал до дирекцията на парк "Рила" не е подаден и по случая не се работи, съобщи "Нова телевизия". Видеото с излизащия от езерото "Окото" мъж е получено в рубриката "Моята новина" на медията, в която се събират сигнали от зрители.

"Човекът, който е подал информация за случая, не се е свързал с нас. Нямаме нищо, върху което да работим, за да установим кой е нарушителят. Ако сигналът беше изпратен до нас, служителите ни много бързо щяха да отидат на място. При всички положения човекът, подал сигнала, щеше да разпознае нарушителя", коментира тази сутрин пред "Нова телевизия" директорът на парк "Рила" Красимир Андонов.

Попитан дали е мислено наблюдението за нарушения да става с камери, той уточнява, че е имало такава идея, но има сериозен риск оборудването да бъде откраднато. Андонов обобщи, че районът на Седемте рилски езера е силно посещаем, а хората не се съобразяват с правилата.

Това е пореден случай на нарушения на правилата за поведение в защитена зона в района на езерата. През август миналата година участници в опит за поставяне на рекорд за най-голямо хоро нагазиха в езерото Бъбрека, а през февруари от епизод на поредицата за оцеляване на Беър Грилс, се разбра, че при снимки в Рила той и негов придружител са плували в Каракашево езеро, палили са огън и са ловили и умъртвявали животински видове. И по двата случая са наложени глоби.

Санкциите за нарушаване на правилата за влизане в езерата са сериозни. Глобата е от 500 до 5000 лв., но за да бъдат наложени те, е нужно да се знае кой е нарушителят и провинението му да се докаже.