Уникален абсурд сътвори Централната избирателна комисия, обявявайки покойник за депутат. Цветан Ралчовски трябвало да влезе в парламента на мястото на подалия оставка в четвъртък народен избраник от БСП Иван Генов. Оставката на бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй" беше гласувана в четвъртък, а в червената листа за Врачанския избирателен район следващото място се заема именно от Ралчовски. Съответно от ЦИК веднага излезнали още същия ден с решение за рокадата.

75-годишният Ралчовки, който беше доктор на физико-математическите науки, обаче не дочакал заветния миг да седне на банките в парламента, защото се споминал. Днес от БСП се обадили в избирателната комисия, за да съобщят за недоразумението, притеснени, че вече имат мъртвец в групата си в Народното събрание.

От ЦИК се оправдават за конфуза пред "Монитор“, че няма задължение, нито в Изборния кодек, нито в друг закон, партиите да уведомят комисията, че следващият в листата е починал, нито пък комисията има задължението да проверява в регистрите дали кандидатът за депутат е сред живите.

Така в резултат още в събота ЦИК ще проведе ново извънредно заседание, на което ще променят решението си и ще обявят за депутат следващия в листата на червените. Говорителят на ЦИК Таня Цанева обяви, че на следващи избори това нямало да се повтори и за целта ще променят принципните си решения. Тя обаче не уточни дали занапред ще задължат партиите да им съобщават предварително при починал човек в листите или пък те ще правят проверки в регистрите на ГРАО.

Ралчовки бе десети в листата, но заради получените 2459 преференции измести третия - директори на врачанския театър Анастас Попдимитров, който в крайна сметка ще замени Иван Генов в парламента.