Както повечето ни читатели са се убедили паркирането в Капана е мисия /почти/ невъзможна. Вероятността да откриеш свободно паркомясто в делник или празник е равносилна на тази да удариш джакпота от Националната лотария - т.е никаква, защото лотария няма. След като кварталът бе превърнат в пешеходна зона, там имат право да спират само живеещи или работещи в района.

Дали обаче е така? Ако си поставите за цел да надникнете зад обзорните стъкла на паркираните коли, няма как да не ви направи впечатление големият брой талончета за инвалиди. На практика пред сградата на комисията за ТЕЛК няма толкова много инвалиди, колколкото в Капана. Хората, живеещи в квартала обаче, смятат, че голяма част от тях са фалшиви. 

Пловдивчанка, работеща в един от магазините в квартала, в петък е станала свидетел на следната сцена. "На улицата спря кола с благоевградска регистрация и шофьорът свали куфара си. От близкия хотел излезе собственика, подаде му избелял инвалиден стикер и той си го сложи на стъклото. Така следващите два дни този човек ще има осигурено паркомясто в квартала без да плати дори лев, възмущава се очевидката, която е направила и снимки на въпросното возило. 

Интересни сценарии се разиграват и на паркинга зад Халите също не е достъпен за автомобили, чиито собственици не разполагат със зелен пропуск. 

Мнозина пловдивчани а и много туристи обаче не са наясно с тази подробност, което превръща района в място за лесна печалба на неколцина роми, които са се назначили за инкасатори на паркинга. Същите по-рано се подвизаваха в горната част на ул. "Отец Паисий", но след като тя беше затворена за движение и превърната в пешеходна, са си намерили нова месторабота. 

"Контрольорите" убеждават шофьорите, които се излъжат да спрат там, че паркирането в района е разрешено и те ще им пазят колите. Ако междувременно не минат служители на Общинска охрана или полиция, след това те вземат такса от водача, задето са му пазили колата. Ако пък междувременно полицаите залепят фиш на нарушителя, инкасаторите го отлепват и пак събират такса. Така мнозина пловдивчани разбрали след месеци, че са "изгорели" с по няколко глоби.

Според работещи в квартала, ромите били най- настървени към чужденците. "Преследват ги, виждат в кое заведение сядат, а след това ходят им им искат пари, като ги заплашват с големи глоби" разказват очевидци. 

Общинска охрана извършва системни проверки и глобява нарушителите. 

Според зам.кмета по сигурността Йордан Ставрев, водачите с инвалидни стикери имат право да спират само на местата, които са обозначени със знак за инвалиди. Той смята, че бариерата, която предстои да бъде поставена на входа на квартала ще реши голяма част от част от проблемите с паркирането в квартала.