За опасна жп линия алармираха граждани в социалната мрежа Facebook.

Видео, на което се вижда как болтовете, които държат съоръжението, са разхлабени, предизвика остри реакции и притеснение сред пътуващите по маршрута София-Варна. Гражданите поставиха под въпрос изправността на железопътната линия.

Развинтените болтове хвърчат при всяко преминаваня на влак, край една от най-големите гари в страната - "Горна Оряховица".

"Всяка една реброва подложка е хваната с по три тирфона. Не може да се извадят всичките тирфони. В ребровата подложка има други два, които не могат да се извадят с ръка. Вследствие на експлоатация може един тирфон да се извади. Скоростта е ограничена на 40 км/ч, а изваждането на един тирфон не нарушава сигурността на превозите", каза пред Нова тв инж. Йордан Райков от Железопътна секция "Горна Оряховица".

По думите му Националната компания "Железопътна инфраструктура" поставя на първо място безопасността на превозите. Според него предприетите мерки се изразяват в заменянето на липсващите тирфони.

"Имаме план за смяна на износените траверси, които ще сменим при по-хубаво време, тъй като сега мостът не предлага добри условия за работа", заяви още Райков.

Според него гражданите не трябва да преминават по ревизионните пътеки, които обслужват моста.

Това, че може да развие тирфон не е притеснително, защото за това спомагат вибрациите, атмосферните условия и изгниването впоследствие на експлоатация на дървените траверси, обясни инж. Райков.