Грамотите за отличен успех в Пловдив вървят заедно с… кошче за боклук! Да, това не е някаква странна шега, нито пък подигравка с децата, а напълно реален подарък. Или с други думи, както се изразиха организаторите на награждаването  „някакъв вид канцеларски материал”. Само че, не става въпрос за моливник, острилка или друго ученическо пособие, което сме свикнали да получаваме още от деца, а за място за отпадъци. Потребна вещ, но все пак някак си несъвместима с грамота за отличен успех на ученик. Възмущението си от „подаръка” изрази майката на едно от наградените деца, която останала потресена при вида на новата придобивка.

„Бих искала да попитам, този трофей, който синът ми получи като награда за успехите си, за какво да го използва? За да хвърли в него мечтите си, постиженията си или само да му напомня накъде вървят децата ни....”, възмущава се Женя Влайкова, която е майка на четвъртокласник.

Детето й е четвъртокласник, който е положил тест по български език и се справил отлично.  Завършил е първи в училище „Алеко Константинов” и трети в област Пловдив. За това си постижение детето е било наградено в сградата на Областна управа под тепетата, като организатори на събитието са фондация „Свети Иван Рилски”. Първенецът по успех е получил грамота плюс значка, а всички останали деца са се сдобили с кошчета за боклук. Странният подарък предизвика вълна от възмущение и от други родители, които определиха решението на организацията като абсурдно.

„Жива гавра с детето, как може такова нещо да му подарят. Един шоколад да бяха му дали щеше да е по добре от този кош или по-добре нищо”, възмущават се пловдивчани.

Свързахме се с ръководството на училището, на което първенец е станало детето – ОУ „Алеко Константинов”, от където заявиха, че те също са наградили малчугана, но с книга.

От фондация „Свети Иван  Рилски” пък не намериха нищо странно в наградата, дори напротив описаха я като обикновен канцеларски материал, като заявиха, че и друг път са награждавали деца с такъв предмет.

„Полагаме огромен труд за организацията на състезанието. Това е просто канцеларски материал, който децата могат да ползват за всякакви неща. Няма нищо обидно, никога не ми е хрумвало, че някой може да го приеме негативно. Смисълът на всичко се крие в грамотата, а не в кошчето за боклук. Ако някой родител има проблем с това, да не беше приемал подаръка, а не да звъни да пресата”, коментират от фондацията.