Дупки в стените, незакрепени первази, липса на мазилка – това е резултатът на безплатното саниране на блок в Пловдив. И ако едни се радват на новата визия на домовете си, то други преживяват истински кошмар. За немарливата работа на строителната бригада сигнализираха читатели на TrafficNews.bg, жители на ремонтирания блок.

Преди няколко дни Ви показахме добрите пример с програмата за саниране, но очевидно не всички влизат в тази графа.

Добрият пример! Ето как изглеждат първите санирани блокчета в Пловдив СНИМКИВ Пловдив вече са санирани 24 сгради

Проблемната се намира в Тракия – блок 28. От началото на юни, строители за започнали изпълнението по Националната програмата за енергийна ефективност, по която е одобрен блокът. Той е част от голямата поръчка на Община Пловдив, която бе разделена на 4 позиции и обхващаше над 20 сгради. Прогнозната стойност за ремонта на този блок без 1,1 млн. лева без ДДС.

Неволите на хората започнали малко, след като строителите започнали строителните дейности. Според жителите на блока, техният вход буквално е каран през просото. На места липсва мазилка по терасите, материалите вече се рушат, а мръсотията е от пода до тавана.

„За мен се икономисва и материали и труд. Вижте ми первазите на прозорците – по ъглите няма замазка, вижда се мрежата на изолацията. Ламарините под прозорците не са захванати и се клатят. На места не са поставяни от големите дюбели. За два месеца ми побеля косата, нямам нерви! От сутрин до вечер се моля на майсторите да ми замажат някое ръбче или ъгълче”, разказа пред наше репортер Сийка, жителка на въпросния блок.

При проверка на място от наш репортер още хора от блока се оплакаха от немарливата работа на майсторите. Те дори разказаха, че климатик е бил зазидан за стената.

„Три пъти новата мазилка на тавана на входа пада, защото не бе шпаклована, а се нанася мазилката отгоре. Кабелите на цифровите телевизии не са прибрани, а директно върху тях е боядисано. В моя апартамент дограмата е поставена така, че не мога да си сложа комарник. Специално за терасата ми съм пускала молба до общината, за да запазят вътрешната ми декорация от камъни… вижте какво я направиха. Унищожиха я, както и целия ми апартамент. Вчера плаках, когато ми казаха, че апартаментът ми е готов. Това не е качествено свършена работа”, допълва Сийка.

От направените снимки наистина си личи, че на места няма мазилка, а поставената на други се рони. По програма след ремонта трябва да бъде почистено. Това обаче не се е случило. Мазилка, цимент, пясък и стиропор са по терасите, прозорците и первазите на хората.

За „красота” пък едно от дърветата пред входа са украсено като коледна елха с найлони, чували, парчета изолация и кабели.

„Това, че безплатно ни правят ремонт, значи ли, че трябва да бъде некачествени и че ние трябва да сведем глава?”, пита Сийка.

Друга жителка на блока разказа, че по време на строителните дейности на два пъти е минавал инспектор от Общината на инспекция. Тогава те са му разказали за проблемите, но реакция не е последвала.

Освен от строителите пловдивчаните се оплакаха и от цялата програма.

„Липсва прозрачност. Когато кандидатствахме и бяхме одобрени, никой не ни обясни какво ще се ремонтира и какво не. Старите парапети от времето на каменната ера са оставени така. Няма цялостна шпакловка, а само частична, вратите на асансьорите не са измазани, стаичките между етажите не са пипнати, пощи и домофони няма. Осветителните тела си стоят старите, а до тях новите”, споделя друга жителка на блок 28.

Оказва се, че хората от блока не са получили и програмата за строеж, след като са били одобрени. Планът е бил стриктно прибран от тяхна съседка, служителка в районното кметство.

На място наш репортер завари и представител на софийската фирма изпълнител – „Сити Билд Студио”. Мъжът, който се представи само като Александър разказа, че по програма дейностите ще приключат в началото на септември. Дотогава всички нередности ще бъдат отстранени.

„Поетапно сваляме скелето и на всеки етаж – отгоре до долу ще оглеждаме терасите и ще коригираме неточностите. За мен е нормално извършен ремонта. Що се отнася за дюбелите – всички предвидени материали са поставени. Сложили сме и допълнително от нас чучури за отводняване на терасите и мрежи по покривите. Имаме още работа по обекта. За дупките по терасата на госпожата – сама си ги е направила!”, коментира мъжът.

След разговора ни пред строителната площадка, Александър е посетил читателката ни Сийка и е обещал всичко да бъде поправено.

В понеделник жителите на входа са направили общо събрание, на което са умували дали да не подадат колективна жалба срещу фирмата изпълнител. Поради липса на много от живеещите, решение не е била взето на този етап. На него не присъствала и съседката, у която е планът по програмата.

Очаквайте становището на техническия ръководител на обекта, както и на отдела в Община Пловдив, който отговаря за програмата.