Най-сладкия протест в историята на митингите направи миньорът Минчо Хаджиев в Смолян. Цял ден в четвъртък той раздаваше сладоледи на ларгото в Смолян, но със специално разрешение от общината за организиран протест. Това е единственият начин, който Хаджиев измислил, за да не му пречат от агенцията по безопасност на храните да почерпи децата в Смолян с домашен сладолед. 700 сладоледа във вафлени кофички раздаде миньорът на ларгото в Смолян, съобщава „24 часа“.

Минчо Хаджиев сам приготвил изкушението от мляко, какао, захар и яйца. Продуктите са минали пълна термична преработка при 103 градуса и след това са замразени във фризер при минус 22 градуса, обясни той като гаранция за безопасността на сладоледите. Тъй като не може просто да застане и да раздава безплатен сладолед, формата, която възприел, е да поиска от кмета на общината Николай Мелемов разрешение за протест, тъй като е негово конституционно право.

Разрешението за протест му е издадено от 11 до 13 часа и след това от 17 до 19 часа.

“Формата на протест е заради инспекторите от агенцията по храните, които искат документ за произход на сладоледа. А аз не развивам търговска дейност, за да имам нужда от такива документи. Ако поканя хората от града вкъщи и ли същото? По тази логика документи за произход трябва да имат всички, които раздават курбани по църкви и джамии”, обясни Хаджиев колко е трудно да направи човек голяма почерпка. Въпреки протеста в четвъртък комисия от агенцията по храните отново пристигнала за проверка. “Видяха, че всичко е наред, но настояха за документи. Поисках им поне една глоба, която са наложили за курбан на открито, където хигиената е на ниско ниво, но не ми предоставиха и се размина. Провериха и дали спазвам часовете на протеста”, разказа Хаджиев.

Тази година протестът бе за по-добро образование. Преди това е протестирал за по-добра съдебна система, престъпността, корупцията и други наболели въпроси. Аргументът му да раздава сладолед преди две години бе с искане на тел. 112 да не се приемат само гласови съобщения, а и снимки, за да са наясно в спешните центрове какви екипи да изпратят при пострадалите. Хаджиев обяснява, че всъщност раздава сладоледа за здраве и помен на негови близки от 15 години на различни места в Смолянска област. Той е геолог по професия, дълго работеше като метеоролог на връх Рожен, но повече от година работи в мадански рудник