60-годишен албанец обвини евроинституциите, че са използвали негова снимка на ампутирания му крак върху цигарени кутии без неговото съгласие. Снимката е поставена на разпространявани в ЕС кутии, заедно със съобщението „тютюнопушенето запушва артериите“.

Албанецът, който живее в Мец, казва, че е загубил крака си в резултат на нападение от 1997 г. в Албания. Адвокатът му вече се е свързал с Европейската комисия, за да разбере какво се е случило.

Синът на албанеца открива изображението, когато миналата година купува пакет от тютюневи изделия в Люксембург, съобщава френска медия, цитирана от Нова ТВ. На снимката има ясно разпознаваеми изгаряния и белези.

Той занесъл пакета в дома на семейството си и баща му потвърдил, че това наистина е снимка на крака му. Той обаче заявил, че никога не е давал съгласието си снимката да бъде разпространявана. Според него тя е взета от местната болница, която той е посещавал, за да разбере дали може да бъде снабден с протезен крак.

"Невероятно е как човек може да се озове без съгласието си на пакети с цигари, които се разпространяват  в целия Европейски съюз", каза адвокатът на мъжа, Антоан Фитанте.

„Моят клиент се чувства предаден и засегнат от това, че инвалидността му е показана на цигарените кутии. Трябва да признаем, че това не е много приятно”, посочи още той.

Фитанте е изпратил запитване и до болницата, за да разбере как снимките са били разпространени.

Европейската комисия е отговорна за разпространението на подобни снимки на цигарените кутии в Европейския съюз. Фитанте казва, че по принцип Комисията използва подобни снимки от база с данни, която е верифицирана и публикувана със съгласието на лицата, които са на тях.