Своеволия на работници в дивечовъден участък "Каркария"? Знае ли собственикът и пловдивски бизнесмен Здравко Линкин за случващото се извън загражденията? Тези въпроси и това, позволено ли е животни от свободните зони да се хващат в "капан" и да се пускат в частния дивечовъден участък, днес стана тема номер едно на разговор между ловните дружинки от няколко пазарджишки села.

Фейсбук клипче, заснето от случаен жител на село Дорково, предизвика бурни реакции в социалните мрежи, а потребители открито изказаха своето възмущение от видяното в коментари. Във видеото се вижда как служител на стопанството пренася в капан диво прасе и отправя закани към мъжът, снимал с телефона си. 

Темата стана толкова актуална в околността - село Дорково, село Црънча, село Дебращица и село Паталеница, че утре ловните дружинки организират протест. 

Очаква се на него да присъстват над 50 души, които ще се съберат на центъра на с. Дорково, откъде ще тръгнат за местността "Каркария", намираща се на 5 км от него. 

Според местни ловци капаните не са един или два, а доста повече и вероятно всеки ден са в действие, като в тях попадат не само диви прасета, но и елен лопатар, благороден елен и други животни, обитаващо местността. 

Дивечовъден участък "Каркария" е разположен в планински рид в северната част на Западните Родопи и е даден на концесия на бизнесмена Здравко Линкин, както и половината гора от село Црънча нагоре ( от Дебращица до Ветрин Дол).

"Това е напълно забранено! Прасетата могат да бъдат хващани, за да се изследват за чума, но след това да бъдат пускани на свобода, а не да бъдат транспортирани в частни зони" - споделя пред Trafficnews кметът на село Црънча г-н Ангел Руков, който също ще присъства на протеста.