Запечатани тоалетни. Иззети смартфони, химикалки и всякакви джаджи. Наблюдаващи родители - освен квесторите. Камери, експерти от регионалните инспекторати... Широко прокламираните драконовски мерки по време на държавните зрелостни изпити трябваше да стреснат зрелостниците и наистина успяха. Почти. Но какво се случва, когато не учениците, а тези, които ги пазят, сгазят лука? Като случая със зрелостниците, явили се на матура по български език и литература в Английската в Пловдив. Ето какво ни написа една от ученичките:

"Аз съм зрелостник и преди няколко дена се явих на матура по български език и литература. Искам да сигнализирам за нередност по време на самия изпит, който се проведе в Пловдив в ЕГ Пловдив. Става дума за недостоверна информация, която беше изказана от двамата квестори, които бяха ангажирани да следят за нередности по време на самия изпит.

След като прочетоха инструктажа, те официално заявиха, че продължението на изпита е 4 астрономически часа и имаме още допълнителни 2 астрономически часа. Аз попитах дали тази информация е нововъведена от Министерството на образованието и науката, при което те не ми отговариха, след това зададох същия въпрос още веднъж, но отново не получих отговор.

Както се предполага, не бях сама в стаята, а имаше още 14 човека, които останаха в заблуда. Всички мислехме, че това е поредната глупост на МОН, но решихме, че ще се възползваме от допълнителните часове. След като минаха 3 часа и 30 минути, се появи една жена, която ни предупреди, че след 30 минути всички трябва да сме предали изпитните варианти. Ние останахме шокирани, защото мислехме, че имаме 2 допълнителни часа, но нямаше какво да направим по въпроса, защото както всички знаете нямахме право да правим каквито и да е движения и да говорим заради камерите със звук.

Ще бъда много благодарна, ако вземете под внимание тази ситуация, защото матурите са много важни за зрелостниците и от тях зависи нашето бъдеше. Очаквам отговор."

Ние също очакваме отговори. Като например как точно се подбират квесторите и кой им дава указания? Кой носи отговорността при некомпетентност на квестори, довела до подвеждане, всъщност откровена лъжа, на зрелостниците? 

Какво отговориха от Регионалния инспекторат по образование по казуса - ВИЖТЕ ТУК

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg