„Учениците, явили се на матурите, имат 4 часа, а децата със специални образователни потребности имат 6 часа за решаване”. Това заявиха от Регионалния инспекторат по образование в Пловдив след публикация на TrafficNews.bg, в която изложихме сигнала на зрелостник, явил се на матура по български език и литература в Езикова гимназия „Пловдив”.

Сигналът може да видите ТУК.

„След като прочетоха инструктажа, квесторите официално заявиха, че продължението на изпита е 4 астрономически часа и имаме още допълнителни 2 астрономически часа. Аз попитах дали тази информация е нововъведена от Министерството на образованието и науката, при което те не ми отговориха, след това зададох същия въпрос още веднъж, но отново не получих отговор. Както се предполага, не бях сама в стаята, а имаше още 14 човека, които останаха в заблуда”, пише ученикът, явил се на матурата.

От инспектората по образование отрекоха тази информация.

„Матурата винаги е била с продължителност от 4 часа, а още два допълнителни се дават само на лицата със специални образователни потребности. Учудващо е, че един зрелостник не знае правилата. Организацията беше изключително добра и е плод на няколкомесечен труд и на много хора”, твърдят още от РИО-Пловдив.

Оттам поясниха, че преди матурата се чете инструктаж на учениците, с който е съобщена и продължителността на матурата. „Това, че някой не е разбрал, не означава, че 1500 квестори не са си свършили работата. Това е много тежка организация и затова имаше родители, за да могат те да удостоверят и гарантират честното протичане на изпита”, казаха още от РИО-Пловдив пред TrafficNews.bg

Оттам смятат още, че е хвърлена незаслужена помия върху училището и върху квесторите и поясниха, че квесторите също носят отговорности, защото имат заповеди и трябва да изпълняват задълженията си.

TrafficNews.bg