Километрична опашка от стотици автомобили се изви в понеделник на КПП-Маказа. Изнервени шофьори и пътници излизат от колите, за да обикалят нервно,докато чакат. Такава е ситуацията от ранни зори на граничния пункт в посока Гърция. Наш читател от Пловдив изпрати снимка от ситуацията в момента. Изглежда, доста почиващи са решили да избегнат огромните тапи в неделя и са решили да потеглят днес.

Опашката започва 3 километра преди КПП-то. Без тоалетна, в жегата, без сантиметър сянка… пътуването на стотици отпускари се превърна в истински кошмар.

Храстите са се превърнали в импровизирани нужници, канавките са препълнени с боклуци и фасове, кошчетата преливат.

Много от пътуващите са от Румъния, но доста са и българите. На влизане в страната много щателно се проверяват документите на хората, пътуващи с деца, особено бебета. 

Какво обаче можем да направим, ако попаднем в подобна ситуация?

Маказа не е единственото място, от където може да се мине, за да стигнем до Гърция. Макар и непредпочитан от хората, пунктът през Златоград е единствената алтернатива за спокойно минаване. Много пътуващи избягват трасето, защото е осеяно с завои, а пътят е изключително тесен. Предимството обаче е, че чакащи няма.

Ако попаднете в километрично задръстване на Маказа, спокойно може да обърнете и да се върнете. Само на 20 километра през отбивката за Кирково може да стигнете до Златоград и от там към границата. След още 40 километра ще сте вече в Ксанти и отдавна ще сте забравили за мора на Маказа.