Софиянец се оказа покойник от 9 години в системата на КАТ, но през това време си е плащал глоби и никой не го е уведомил за абсурда.

Шокиращата история сподели във Фейсбук Андрей Георгиев, който разбрал, че по документи е на оня свят, миналата неделя.

На влизане в София го спрял патрул на Пътна полиция, защото не бил включил фаровете на колата си. Катаджиите му поискали и шофьорската книжка, която се оказала невалидна от 2010 г. Според компютъра на КАТ причина за анулиране на документа е смъртта на неговия собственик.

„Интересното в случая е че през 2013 година имам акт, който съм и платил. Имам и няколко електронни фиша, които също са платени. Още по-интересно е че съм спиран поне 5 пъти за тези години и никой до момента не е забелязал че съм мъртъв по шофьорска книжка”, разказва удивеният Андрей.

 Срещата с жив покойник смутила и пътните полицаи. Те дълго се съвещавали и звъняли на преките си началници. „ Оказа се, че нямаха никаква идея какво да правят и по съвет на някакъв дежурен ми върнаха документите и ми пожелаха приятен ден, а на въпроса ми какво да направя за да бъда отново жив и правоспособен водач, ми казаха че нямат никаква идея”, обяснява Георгиев.

Притеснен от статуса си на зомби, както се шегували близките му, мъжът спешно отишъл в столичния КАТ, за да възкръсне по-скоро.

За голяма изненада на Андрей жената на гишето казала, че той е втори такъв случай за последните дни, а обяснението за живите покойници бил бъг в системата на Пътна полиция.

Следва и разказът за хепиенда на самия Андрей:

„ Отивате в КАТ, там където се подават заявление за издаване на дубликат на СУМПС. Давате си шофьорската книжка и личната карта, необходимо е да сте "жив" по лична карта, и те ви съживяват в системата.

Ако са ви уморили в друг град, както беше в моя случай – Варна,,се налага да зачакате известно време тъй като съживяването става по местоумиране”, обяснява с чувство за хумор вече напълно живият и правоспособен водач.

В коментарите под удивителната история естествено има подозрения, че зад това стоят бели или черни хакери, които вече направиха за смях НАП, точейки от сървъра му данните на над 5 милиона българи.

Други пък са убедени, че само у нас може да се вземат глоби от покойник. Трети съжаляват, че също не  са станали жертва на грешка, която да ги отпише от системата на КАТ, заедно с всичките им провинения и задължения.