Пореден инженерен гений в лоното на архитектурните чудеса - пловдивския квартал Столипиново, разбуни духове и вбеси съседи. Очевидно вграждането на улични стълбове - електрически, а понякога и осветителни, не е никакъв прецедент, а си е обичайна практика, превърнала се в истинска пандемия в ромските махали на Пловдив. 

Този път получихме сигнал от живущи на улица "Виделина", които негодуват за строежа на нов палат с издълбан улей в покрива, който служи за подпиране на електрически стълб. Дали опасният стълб, който би трябвало да е придружен от надпис "Високо напрежение! Опасно за живота!" служи за подпорна греда или обратно, не се наемаме да гадаем. 

Прозаичното обяснение гласи, че зданията в Столипиново често се изграждат върху терени, които попадат в регулацията на улици, също така се оказва, че редица от тях за незаконни, а не маловажно - жителите им посягат към електроразпределителната мрежа, която са си "взели за у тях" и точат ток. 

"Изготвили сме списък, в който към момента попадат четири къщи с вградени улични стълбове, и са написани предписания за премахването им", коментира за TrafficNews.bg кметът на район "Източен" Николай Чунчуков. При една от къщите, стълбът вече е бил разкомплектован, като собствениците са бутнали постройката, която го е ограждала. От районната администрация допълниха, че продължават да описват къщите, а екипи на ЕВН екипи постоянно обикалят, за да докладват за подобни нарушения.  

Абсурдната строителна инвазия идва само дни, след като TrafficNews.bg съобщи за два аналогични случая.  

Скандал се разрази в Арман махала, където бе забелязан със зазидан електрически стълб в къща в Арман махала, подобен се появи и в къща в Столипиново. На улица „Ландос” от години уличното осветление е вградено в масивната къща. Сградата се намира на самата улица и е заела абсолютно целия тротоар.

Припомняме, че в началото на месец февруари патрулиращ полицай забелязал стълб, вграден в триетажна къща. Забелязал гениалното съоръжение, той веднага сигнализирал до началника си, който от своя страна - до кмета.

На място от областната администрация съставили акт на собствениците на къщата, според който сградата е незаконна и до десетдневен срок трябва да бъде съборена. Няколко дни по-късно ромите започнали сами да бутат къщата.