Гробище за домашни любимци е един от бестселърите на царя на хоръра Стивън Кинг. Докато читателите на Кинг прелистват страниците на книгата с ужас, то собствениците на домашни любимци у нас са принудени да изпитат същото, когато ги сполети най-лошото. Причината обаче не е мистична сила, която връща към живот мъртвите, а фактът, че в България няма нито един действащ гробищен парк за домашни любимци.

На практика всеки един стопанин  на куче, котка или друго животно, което влиза в графата „компаньон” трябва саморъчно да го погребе, а на всичкото отгоре ще наруши и закона.

Доскоро на територията на страната имаше три гробищни парка за домашни любимци в Пловдив, Варна и Велико Търново. И трите обаче ги сполетя идентична съдба – РЗИ ги затвори. 

Оказва се, че в законодателството няма специален отредена глава за загробване на домашни любимци. Те влизат в графата „домашни животни”, под които се разбира селскостопанските.  Така всяко куче или котка се разглежда от контролните органи като умряла крава или прасе, за което се изискват специални ветеринарно-санитарни мерки при загробване.  

В закона е упоменато, че загробването на домашни животни не може да бъде на едно място с гробищен парк, в който полагат телата на хората. На базата на това от Регионалната здравна инспекция са затворили гробищния парк за домашни любимци на Рогошко шосе в Пловдив.  Той функционира малко повече от две години преди да бъде затворен.

Директорът на ОП „Траурна дейност”  Коста Попов разказа пред TrafficNews.bg, че в момента очакват новия Общ устройствен план на Пловдив, за да може да се изгради гробищен парк, отговарящ на изискванията.

„Предложил съм той да е на бул. „Коматевско шосе”, ръководството на Общината трябва да направи съответните процедури и съответно да изгради такъв гробищен парк”, обясни Попов. Той разказа, че допреди затварянето на РЗИ е имало 50-60 погребения годишно на домашни любимци. Услугата е струвала 30 лева,  с които са се осигурявали гробари и място в парка. Всичко друго трябвало да се осигури от стопаните на починалото животно.

В момента единственият вариант стопанин да се прости законно с любимеца си е той да бъде кремиран. Тази услуга се предлага в София, където цената варира между 100 и 250 лева, според големината на животното. В сумата е включена и урната.

Неудобството тук е за хората от другите градове, които трябва лично да занесат тленните останки на домашния си любимец, а цената не е достъпна за всеки.

Останалите стопани имат няколко избора за загробване на кучетата и котките си, всички те обаче са в разрез с нормативната база. Всеки, който има домашен любимец знае, че той е част от семейството и раздялата с него е сравнима със загуба на близък човек. При сполетяното нещастие, хората са принудени да вземат лопатите и да търсят място, където да положат тялото на животното.  Вариантите са в частен парцел или скрита полянка от хорските очи.

Като изключим факта, че хората може да бъдат глобени с между 300 и 1500 лева за действията си, най-омерзяващата част е психологическата травма, която се нанася.

През годините се образуваха няколко „нелегални” гробища за домашни любимци из целия град. Най-използваното място бе в Розариума край Гребната база, но след изграждането на детската площадка, гробовете бяха преместени на Рогошко шосе.

Парадоксът е обаче, че ние можем да живеем в едно жилище с любимците си, но само приживе…