Жителите на квартал "Недевци" в Габрово не могат да се справят с грандиозен проблем. Докато в много градове рано сутрин и късно вечерта по улиците се разхождат глутници кучета, които плашат хората, габровци се сблъскват с глигани. 

От два месеца стада от 10-12 животни се разхождат по улиците, а хората се срахуват да ходят в тъмното, обясни жител на града пред Нова тв. 

Местните хора подали жалби в общината, но от там им обясняват, че проблемът не е в тяхната компетенция. И посъветвали живеещите в "Недевци" да гонят дивите животни с пиратки.

"Как ще прогониш прасета, които са на метър от теб, с гърмене", коментира жител на квартала и сподели, че не може по никакъв начин да спре четириногите животни да не влизат в двора му.

"Два пъти са влизали в двора ми. Спират пред автобуса. Хората се страхуват да ходят в тъмното“, сподели друг. 

„Кучето ми бе вързано. Как не са го убили, не знам“, добавя трети жител на квартала. Според негов съсед, проблемът е от няколко години. Четириногата напаст подкопавала основите на сградите и събаряла огради. "Влизат в имотите, за които плащаме данъци, а сме незащитени", коментират още хората от "Недевци".

„Аз съм съпричастен към техния проблем. Получавал съм сигнали късно вечерта, но по това време няма как да се реагира. Надявам се с откриването на ловния сезон проблемът да бъде решен и прасетата да бъдат прогонени от района.  Препоръчвам на хората да бъдат внимателни. Прасетата не са агресивни, но не се знае какво може да стане”, коментира директорът на Държавното горско стопанство в Габрово инж. Росен Радев.