Старозагорци масово паркират върху обособените велоалеи в града. Дали заради липсата на паркоместа в града или заради културата на шофьорите, местата, специално направени за колоездачи са най-желани сред шофьорите в областния град.  Клип на велосипедист, който се опитва да премине през пистата, но наглеците, които са зарязали автомобилите си му пречат, бе разпространен в социалните мрежи.



За разлика от Стара Загора във връзка с алеите, които се изграждат в момента в град Пловдив градоначалникът на града инж. Иван Тотев обеща общината да бъде безкомпромисна по отношение на неправилното паркиране.

"Ще променим наредбите за репатриране на автомобили при паркиране на велоалея. Тоест промяната ще е репатрирането да е по подразбиране за велоалеите в Пловдив, без да слагаме табели за това на всеки 100 метра", коментира Тотев.

Припомняме ви, че 60 километра велоалеи ще пресичат  град Пловдив, а от Тракия до Гребната база ще можем да стигаме с колело, без да ни се налага да караме по улицата.

Алеята ще минава по бул. „Освобождение“, „Ягодовско шосе“, оттам ще излиза на Цариградско, след което могат да подкарат по „Кн. Мария-Луиза“ към Тунела  или да завият по бул. „Източен“, след което по крайбрежния булевард  „Марица“ да се придвижат до парк „Отдих и култура“ и Гребния канал. 

Това са част от маршрутите, включени в проекта. Велоалеи ще бъдат изградени и в други райони. Пет други булеварда - „Руски“, „Шести септември“, Коматевско шосе, „Васил Априлов“ и новият булевард „Северен“, също ще имат пътеки за велосипедисти. Съществуващите трасета, като например на бул. „България“ и „Източен“, с обща дължина 11 километра, ще се привеждат към стандартите, тъй като не отговарят на европейските норми.

Нови ще са 37 километра. По цялата дължина на трасетата - общо 48 километра - са предвидени 600 велопаркинга със стойки за колелета. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК! 

TrafficNews.bg