Работата по новите велоалеи продължава усилено от няколко месеца, видя читател на TrafficNews.bg. На Коматевския възел бяха забелязани няколко машини, които преработваха участъците, на които ще се изгради велоалеята. Тя започва от училище „Елин Пелин” в кв. „Смирненски”, през Младежкия хълм и по булевард „Никола Вапцаров” в Кючука.

Ремонтните дейности продължават и в участъците до Лаута в кв.”Тракия”.


Припомняме ви, че 60 километра велоалеи ще пресичат града, а от Тракия до Гребната база ще можем да стигаме с колелело, без да ни се налага да караме по улицата. Днес кметът Иван Тотев направи първа копка на транспортния проект. Багерите вече са подредени на бул. "Освобождение" и днес започват изкопни работи. Алеята ще минава по бул. „Освобождение“, „Ягодовско шосе“, оттам ще излиза на Цариградско, след което могат да подкарат по „Кн. Мария-Луиза“ към Тунела  или да завият по бул. „Източен“, след което по крайбрежния булевард  „Марица“ да се придвижат до парк „Отдих и култура“ и Гребния канал. 

Това са част от маршрутите, включени в проекта. Велоалеи ще бъдат изградени и в други райони. Пет други булеварда - „Руски“, „Шести септември“, Коматевско шосе, „Васил Априлов“ и новият булевард „Северен“, също ще имат пътеки за велосипедисти. Съществуващите трасета, като например на бул. „България“ и „Източен“, с обща дължина 11 километра, ще се привеждат към стандартите, тъй като не отговарят на европейските норми.

Нови ще са 37 километра. По цялата дължина на трасетата - общо 48 километра - са предвидени 600 велопаркинга със стойки за колелета. 

Алеите ще бъдат широки 2,50 метра и ще отнемат част от зелената ивица и част от бетонния тротоар. Част от дърветата край булеварда ще бъдат изсечени, а на тяхно място ще бъдат засадени нови. Алеите ще са оцветнени в червено и по тях няма да могат да се движат пешеходци. 

Проектът е на стойност 14 млн. лева. За откриването пристигна зам.-министърът на МРРБ Деница Николова. Транспортният проект се финансира именно по тази програма и струва 44 млн. лева, като почти цялата сума, с изключение на 2,5 млн. лева, е безвъзмездна помощ от ЕС.

За новите велоалеи ЧЕТЕТ ОЩЕ ТУК!  

TrafficNews.bg