Жителите на град Дупница сигнализират за увеличена популация и нападения от страна на бездомни кучета. Разтревожени хора разказват, че кучетата се движат на цели глутници и са агресивни към хората.

Глутница кучета нападнала и млада майка и детето й, излезли на разходка.

„В момента, в който видях от тази дупка, че излизат котило кученца, аз се опитах да обърна и да тръгна, но в този момент едно куче тръгна към мен, второ куче и и вече тук от ливадата може би десетина кучета. Успях да захлупя детето със сенника и може би това нещо го спаси. От там едно куче се хвърли странично на детската количка и я събори. Детето падна, аз го виждах, че плаче, но реших, че така е най-защитено, започнах да викам, да крещя, ръкомахах. Ето тук има пейки може би от тука дойдоха хора. Но най-вече ме спаси една кола“, разказва пред телевизия "Европа" Снежана Сотирова.

След инцидента на място пристигат полиция и медицински екип. От падането детото е получило наранявания по главата и коляното на едини крак.

Снежана е пуснала жалба в общината и прокуратурата. „Проблем има, щото кучетата са много, развъждат се. Трябва нещо да се направи, защото ще разкъсат някой човек“, коментира и Васил Николов.

Според Христо Николов, който е PR на община Дупница, основа вина за създалата се ситуация с бездомните кучета имат хората, които изхвърлят домашните си любимци на улицата.

„Подобни инциденти не само че няма да спрат, но те ще продължат и в следващите седмици и месеци, ако не бъдат взети някакви по-сериозни законови мерки. Това, което на този етап може да се прави и се прави съгласно закона, е програмата за овладяване на популацията. Хващат се кучетата, обработват се, разбира се обезпаразитяване, биене на инжекции и се връщат на същото място, на което са заловени“, обясни той.

От общината казват още, че имат няколко сигнала за бусове със скрити номера, от които през нощта изхвърлят цели групи кучета в околностите на града.