Демократичният съюз на българите /ДСБ/ в Босилеград поиска от МВР да разследва случаите на българи от Западните покрайнини, на които не се издават свидетелства за шофиране, въпреки че са изкарали съответните курсове у нас, съобщава БГНЕС.

На 26 юни т.г. от името на Демократичния съюз на българите в Босилеград е внесено писмо до министъра на вътрешните работи Младен Маринов за неправомерните действия на органите на КАТ в Кюстендил срещу българите от Босилеград с придобито българско гражданство или лични карти за временно и постоянно пребиваване в Република България.

От ДСБ съобщиха, че до тях са постъпили десетки оплаквания на български граждани от Босилеград с адресна регистрация в Кюстендил, които след като успешно са изкарали обучителни курсове за правоуправление на моторни превозни средства в съответните автошколи в Кюстендил и са регистрирани в системата на МВР, органите на КАТ в Кюстендил отказват да им издадат свидетелствата за управление на моторни превозни средства.

Давани са им обяснения, че в личните документи били записани само с личното име и фамилията, но не и с бащиното, каквато е практиката в България и електронните системи не ги били приемали, че нямало данни да са пребивавали в България по време на обучителните курсове и пр.

Ние не можем да приемем такива обяснения, защото, първо, българското гражданство и личните им документи са издадени на базата данни от Министерството на правосъдието и органите на МВР, и второ, досега такива проблеми не е имало при издаването на свидетелства за правоуправление на моторни превозни средства от страна на органите на КАТ в Кюстендил", казаха от съюза.

Според наши сведения, подобни проблеми пред органите на КАТ в други български градове, също не е имало и българите от Босилеград, които там са си изкарали обучителни курсове за правоуправление с МПС при съответните автошколи си получават шофьорските книжки", допълват още те.

Демократичният съюз на българите остро протестира срещу подобни постъпки, с които се ограничават правата на българите живеещи в Босилеград на основание българско гражданство. Правата на българските граждани от Босилеград са равни с правата на българските граждани живеещи в България и са гарантирани с Конституцията и законите на България. Следователно, не могат да бъдат оспорвани и ограничавани, от когото и да е.

"Призоваваме Министерството на вътрешните работи на България да разследва този случай, който огорчава българите от Босилеград и уронва престижа на България като държава майка и покровителка на всички българи по света", заявиха от съюза на Българите в Босилеград.