Понеделникът след смяната на часовото времето е най-тежкият ден за адаптация на организма. Тогава се увеличават с 50% пътнотранспортните произшествия заради невнимание. С 45% пък се качват трудовите злополуки поради факта, че психиката ни изключва с час по-рано и се настройва за свободно време, а не работа. Това коментира пред TrafficNews психиатърът д-р Веселин Герев.

„Смяната на времето оказва влияние както на здравите, така и на болните хора. При здравите хора проблемът с връщането на часа назад не е сутринта, а вечерта”, посочи специалистът.

Причина е, че се „разцентрова” наложеният биологичен стереотип. От утре ще си тръгваме час по-късно от работа, ще караме колата час по-късно, ще вечеряме час по-късно. Което създава много затруднения. Като пример д-р Герев дава инцидент с шофьор на автобус отпреди няколко години. Мъжът заспал зад волана преди Бургас, тъй като предния ден по това време вече е бил в леглото.

„Хубавото е, че сега се връщаме към астрономическото време, което е характерно за нашата географска ширина и ни е закодирано генно в нашето тяло и душа”, отбеляза психиатърът.

Според него най-критична се оказва смяната на времето за хората, които пият трикратно медикаменти в определен час. Съветът на д-р Герев е в никакъв случай да не променят приема с цял час, а да го направят постепенно в продължение на няколко дни, изтегляйки ги с 15-ина минути.

„Това се отнася особено за пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Факт е, че след смяна на часовото време сърдечно-съдовите инциденти се увеличават с над 60%”, обясни д-р Герев. Опасност съществува и за диабетиците, които трикратно си поставят инсулин. И при психичните заболявания, при които приемът на медикаменти също е трикратен.