Скритите послания с  Красимир Куртев“ - Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще ви представя темата за скритото послание за храните и кръвните гупи.

Според теорията на д-р Питър Д’Адамо, ако се храните според кръвната си група, ще се радвате дълго на добро здраве и тонус и успешно ще регулирате теглото си.

Американският учен смята, че кръвните групи влияят съществено върху процесите на храносмилане и поради това едни храни са подходящи за определени хора и опасни за други. Звучи и като логично обяснение на факта, че една и съща диета се отразява по различен начин на всеки. Питър Д’Адамо разделя храните на: Полезни, Неутрални и Вредни за съответната кръвна група.

 

КРЪВНА ГРУПА 0

Първата от известните ни кръвни групи. Тя е и най-разпространена. Хората с тази група притежават силна имунна и храносмилателна система и са условно наречени „месоядни”. Те трябва да се хранят предимно с животински протеини, с умерено количество мазнини и да ограничат приема на въглехидрати.

Месо може да си похапвате смело! Горещо се препоръчват говеждо, телешко, агнешко, овнешко, биволско, еленски меса и съответните кайми. Не трябва да консумирате свинско, шунка, бекон и гъше месо! Всички останали меса са неутрални. Рибите, които са полезни и подпомагат отслабването, са херинга, скумрия и треска. Избягвайте пушена сьомга, баракуда, октопод, черен хайвер, скариди и раци.

За съжаление, млечните продукти не са препоръчителни за кръвна група 0. Неутрално въздействие имат само маслото, моцарелата, козето сирене, сирене фета, соевото мляко и соевото сирене. Всички останали млечни продукти вредят на организма и стимулират пълнеенето. От плодовете задължително избягвайте портокали, мандарини, боровинки, ягоди, пъпеш и авокадо! Най-полезни за вас са сливите и смокините.

Зехтинът и лененото олио се препоръчват, но трябва да изключите от менюто царевичното и слънчогледовото олио, както и фъстъченото масло. Тиквените семки и орехите са здравословните за вас ядки, но забравете за фъстъците, кашуто и бразилския орех. От бобовите култури полезни са грахът и шареният боб. Забранявате се леща и черен боб. Сосовете също трябва да избягвате, особено кетчупа и майонезата.

Зърнените храни също не са благосклонни към вас. Неутрални са ечемикът, елдата, ръжта, просото и оризът. Вредни са царевица, трици, овес, пшеница, глутен и всички продукти от брашно. За бързото отслабване ще ви помогнат спанакът, броколите, червените чушки, пащернакът, ряпата и листните зеленчуци. За сметка на това не трябва да посягате към картофи, гъби, черни маслини, царевица, патладжани и всякакви видове зеле. Лукът и чесънът също са много полезни.

От напитките се забраняват кафето, черният чай, силните спиртни алкохоли и портокалов сок. Полезни са газираната вода и чаят. Добрата новина е, че поне бирата, червеното и бяло сухо вино са неутрални.

Важното е да не забравяте, че това не е просто временна диета, а начин на живот, който ще пази здравето ви и ще предотвратява трупането на килограми.

 

КРЪВНАТА ГРУПА: АБ  

Хранителен режим, който представлява комбинация от забраните и препоръките за група А и група Б. Някои от хората с кръвна група АБ се повлияват добре от диетата за група Б, други от диетата за група А. Така че, е възможно да преминете през период на нагаждане, за да установите най-ефективната за вас диета. Хубаво ще е всяка сутрин да пиете чаша топла вода с прясно изцеден половин лимон вътре.

Подходящите месни продукти за вас са пуешкото, агнешкото, овчето и заешко. Забраняват се пилешко, телешко, говеждо, свинско, патешко, гъше, пъдпъдък и месо от елен или сърна.

Риба тон, скумрия, пъстърва, щука, карагьоз, треска, сардина и есетра са полезните за вас риби. Охлюви също може да хапвате. Не ви е позволена консумацията на раци, скариди, стриди, миди, аншоа, баракуда, белуга, камбала, херинга, пушена сьомга, морски костур, октопод и жабешки бутчета.

Повечето млечни продукти са ви разрешени, но в никакъв случай не прекалявайте с тях. Най-полезни са кисело мляко, обезмаслена сметана, моцарела, козе мляко, сирене и извара. Забраняват се синьо сирене, пармезан, краве масло, пълномаслено мляко и сладолед. Останалите млечни продукти са неутрални. Добър ефект при отслабването имат яйцата.

Зехтинът е единствената, подходяща мазнина за вас. Изключете всички видове олио /слънчогледово, царевично, олио от памук и сусам.

От бобовите култури добре ви влияят лещата, зеленият, черният и шареният боб. Противопоказни са черен боб, бакла и нахут. Подходящите зърнени растения са просо, трици, ръж, пшенични кълнове, ориз и всички, направени от тях брашна. Не се позволяват елда и царевица.

От напитките полезни са зелен чай, чай от лайка, кафе, и червено вино, но по една чаша на ден. Не трябва да пиете силни алкохолни напитки, газирано и черен чай.

Смело залагайте на зеленчуците. За бързо сваляне на килограми ще ви помогнат броколи, цвекло, карфиол, целина, краставица, патладжан, чесън, магданоз, гъби, пащърнак, сладки картофи и всички листни зеленчуци. Не посягайте към царевица, черни маслини, всички видове камби, артишок и авокадо.

Обикновено хората с кръвна група АБ имат слаба имунна система, така че както зеленчуците, така и плодовете са изключително полезна за тях храна. Най-препоръчителни са ананас, грейпфрут, лимон, киви, боровинки, къпини, череши, сливи и бяло грозде. Единствените, вредни за вас плодове, са портокали, гуава, манго, кокосов орех и банани.

 

КРЪВНАТА ГРУПА: А

Тяхната храносмилателна система е чувствителна, за това храната, която приемат, трябва да е максимално естествена и необработена. Препоръчват се постните ястия и дори преобладава максимата, че, ако сте с кръвна група А и сте привикнали на месо, прилагайки тази диета, резултатите ще са светкавични.

Както вече разбрахте, трябва да ограничите месото до минимум. Неутрални за вас са пилешкото, кокошето и пуешкото месо, всички останали видове са вредни и е по-добре да ги изключите от менюто. От рибите и морските дарове, полезни са шаран, треска, скумрия, щука, сьомга, есетра, пъстърва, охлюви, бяла риба. Не трябва да консумирате аншоа, баракуда, херинга, паламуд, черен хайвер, миди раци, змиорка, жабешки бутчета.

Млечните продукти също не са препоръчителни. Неутрални са киселото мляко /включително плодово/, моцарела, фета, козе сирене, козе мляко, извара, бяло саламурено краве сирене. Останалите млечни продукти пречат на отслабването. За повечето сосове също ще трябва да забравите. Вредни за вас са всички маринати, кетчуп, майонеза и сос Уорчестър. Благоприятни, за съжаление, няма.

Полезните за вас бобови култури са червената соя, зеленият, черният и шареният боб, грахът и лещата. Не се препоръчва зрял боб. От житните най-ползотворни са елда и амарант. Не се позволява консумацията на пшеница, пшенични кълнове, гранола, нишесте, грис. Останалите житни култури са неутрални.

Зеленчуците са жизнено важни за вас! Трябва да ги консумирате често. Изключение правят чушките, доматите, маслините, картофите, сладките картофи, кулитивираните гъби, патладжаните и всичките видове зеле. За бързо коригиране и поддържане на теглото препоръчителни са спанак, броколи, моркови, цикория, артишок, чесън, лук, ряпа, хрян, тиква.

Повечето плодове са разрешени за кръвна група А. Забранените са портокали, мандарини, пъпеши, банани, кокосов орех, манго и папая. Плодовете, които подпомагат храносмилателната система са ананасите, черешите, вишните, боровинките, сливите, грейпфрут, лимоните и кайсиите.

Лененото олио и зехтинът са подходящите за вас мазнини. Избягвайте царевичното, слънчогледовото и сусамовото олио, олиото от памук и фъстъченото масло.

Не е разрешено да пиете бира, силни алкохолни напитки, газирани напитки и черен чай и сокове от вредните за вас плодове. За сметка на това се препоръчват кафето, зеленият чай и забележете – червеното вино, стига да не прекалявате.

 

КРЪВНАТА ГРУПА: Б

Кръвна група Б са в най-широк диапазон в сравнение с тези за останалите групи. Въпреки това разнообразие, не са малко храните, които трябва да избягвате.

За да се чувствате и изглеждате добре, тотално трябва да изключите пилешкото месо! Противопоказни също са шунка, бекон, патица, гъска и свинско. Неутрални са телешко, говеждо, пуйка и фазан. Месата, които влияят добре са агнешко, овнешко, еленско и заешко.

От морските храни полезни са сьомга, треска, морски език, пъстърва, камбала. Забраняват се всички ракообразни /раци, стриди и т.н./, баракуда, белуга, аншоа, костур, пушена сьомга, змиорка, жабешки бутчета, октопод и охлюви.

Хората с кръвна група Б са единствените, на които се препоръчват млечните продукти. Най-полезни са моцарела, краве саламурено сирене, козе мляко и сирене, сирене фета, извара, прясно и кисело краве мляко. Ограниченията са само за топените сирена, синьото сирене и сладоледа. От сосовете се забранява кетчупът. Всички останали няма да подпомогнат отслабването, но няма и да му навредят.

Почти всички бобови растения са неутрални, не се препоръчват единствено леща и нахут. Полезните житни култури са оризът, овесено и оризово брашно. Не са позволени елда, ръж, пшеница, ечемик, кускус. Като цяло – забравете за хляба, особено, ако е пшеничен или пълнозърнест.

Зехтинът е мазнината, която ви действа добре, с лошо въздействие са царевичното и слънчогледово олио, фъстъченото масло, сусамово олио и олио от памук.

Ядките не са полезна храна за вас. Не консумирайте фъстъци, шам фъстък, сусам, лешници, тиквени и слънчогледови семки, орехи. Всички други са неутрални.

Отварата от женшен, ментата и зеленият чай са най-благоприятните напитки. Отварите от сена, алое и ревен, както и силните алкохоли и газираните напитки са забранени. Виното, бирата и кафето са неутрални. Естествено, може да пиете всички сокове, от полезните за вас плодове.

Най-големите ви неприятели сред зеленчуците са доматите и царевицата, също черните маслини, тиквата, репичките, авокадото и артишокът. Най-добре ви се отразяват зеле, рукола, магданоз, спанак, лапад, изобщо всички зелени листни зеленчуци. Плодове също хапвайте спокойно с изключение на фурми, кокосови орехи, нар и райски ябълки. Наблягайте на бананите, папаята, грозде, ананас и сливи.

 

Подбрал за всички вас езотеричния анализатор Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa.