„COVID-19 ще измисля нови мутации, за да заобиколи имунната ни система. Ако сме ваксинирани или имаме антитела, това няма да се случи и ще започне да затихва. Към края на април-май месец в страните с високо ваксинално покритие ще затихне тази масова психоза от COVID. При нас обаче изгледът е да се превърнем в страна с ендемично разпространение на вируса. Възможно е да трябват нови ваксини за отделни райони, кампании за имунизация. Има опасност да станем COVID гето при това положение “.

Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова пред Кирил Петков. Двамата проведоха дълъг разговор пред камера, по време на който премиерът зададе множество въпроси на своя съветник . Целта бе да се развенчаят митовете за имунизацията срещу COVID-19 и повече хора да се ваксинират преди новата очаквана вълна заради варианта „Омикрон“.

„Чуват се гласове в СЗО, че страните с ниско покритие на ваксинация трябва да бъдат отделени в червена зона с различни правила“, посочи проф. Аргирова.

Петков коментира, че заради COVID ограниченията вече има последствия при образованието и икономиката. И посочи, че не иска страната ни да бъде сочена като COVID дестинация. „Надявам се хората да разберат, че не може да сме последни по всичко. Тук става въпрос за нас, за нашите деца, за нашата икономика", заяви той.

Проф. Аргирова коментира също, че хората със сърдечно-съдови заболявания нямат никакво основание да се притесняват от имунизация. Описани са единични случаи при млади мъже за усложнения, но това не може да бъде основание човек да не се ваксинира. Тя обясни, че хората със сериозно наднормено тегло са много по-изложени на действието на вируса.