Предстоящите дълги почивни дни могат да се окажат трудни за мнозина и да отключат депресия. Заради продължаващата повече от година COVID пандемия, много хора са с намалени доходи, което ще помрачи и празниците им.

„Тази година се събират много почивни дни. Проблемът е, че преди по време на празници сменяхме активностите, а сега такъв момент не се очертава, защото хората са изцедени финансово до дупка. Няма да има толкова голямо пътуване и големите празнични дни ще минат по-нетрадиционно”, обясни пред TrafficNews психиатърът д-р Веселин Герев.

Според него повечето хора ще посрещнат празничните дни както работните – вкъщи. А това крие сериозни проблеми за психиката ни. Страхът от инфекцията ще принуди част от пловдивчани да избегнат дори традиционните събирания с близки и роднини. Още по-трудно ще е на тези, които ще трябва и да работят.    

„Тревожните мисли на хората ще си останат, няма да могат да се поразведрят и това настройване за празниците не очаквам да го има тази година. За първи път имаме почти десет почивни дни, и то в такава обстановка”, посочи специалистът.

Неговите наблюдения показват също, че повечето хора, които са преболедували COVID-19, имат промени в психичната дейност. При някои се засилват паники, при други страда паметта. Възрастни хора дори изпадат в състояние на лудост.

„На този етап обаче водещи са финансовите проблеми. Цените скачат, хората останаха без доходи. И очаквам тревогата и безпокойството да продължават да растат”, допълни д-р Герев.