Имате ли вече идея с каква прическа ще посрещнете новата 2019 година? Сигурни сме, че все още повечето от вас се колебаят измежду хилядите предложения, на които са попаднали докато слайдват в Инстаграм, в търсене на идеалната фризура.

Тя трябва да бъде добре комбинирана с тоалета и грима и разбира се, да не изглежда старомодно, а да се доближава максимално до най-актуалното за сезона.

В последните дни от старата година у нас дамите се заражда предпразнична еуфория, която ни кара да започнем да се гледаме в огледалото, всеки път минавайки покрай него, в търсене на кусурите си.

Едни изневиделица решават да заложат на нов цвят, други да отрежат косата си, а трети не експериментират и се доверяват изцяло на фризьорите си, които тръпнат в очакване да ги превърнат в кралицата на вечерта.

Нова Година е много подходящ повод да бъдете с по-официална прическа – кок, вълни, опашка или  да украсите косата си с красиви блестящи аксесоари...

За всички варианти, които гарантират перфектен завършек на цялостната Ви визия и за най-актуалното през новия сезон разказва пловдивската стилистка Емилия Балталиева.

На нея се доверяват голяма част от дамите под тепетата, е била част от много семинари, обучения и конкурси, от които си е тръгвала с призови места. Работила е и извън пределите на България, в САЩ, което е било голям трамплин за нейното професионално израстване.

- Какъв тип прически бихте препоръчали за празниците?

- Красивата модна дамска прическа изразява индивидуалността на жената ,подчертава оригиналността й и не на последно място говори за добрия вкус. Напоследък за празници и официални поводи популярни са прибраните коси, но всичко зависи и от избрания тоалет на дамата. Косата прибрана в нисък или висок кок е добър избор за вашата празнична или елегантна визия. А за тези,които предпочитат по-екстравагантна визия високата опашка - гладка или на вълни е чудесен избор за стилни, модерни момичета.

- Този сезон блясъкът определено е на мода! Актуални ли са бижутата за коса и брокатът?

- Аксесоарите за коса могат да имат огромно влияние ,когато става въпрос за цялостен имидж и визуален ефект. Да, актуални са и в различни вариации те са завършек на прическата.

- Повечето момичета потъмняват косата си през зимните месеци и я изсветляват през пролетта и лятото. Важи ли все още това правило или можем да експериментираме смело през всеки сезон?

- Да, тенденциите са такива - през студените месеци дамите избират по-тъмни нюанси, а лятото залагат на светли и по-ярки цветове. Аз мисля, че тук няма правила, може смело да се експериментира! Този сезон популярност ще имат по-естествените нюанси - шоколад, кафе, пшеница,златни,червени и кафяви.

- Как да съхраним прическата си през цялата вечер и уврежда ли косъма честата употреба на лак?

- За направата на една прическа без съмнение се използват фиксиращи и моделиращи продукти. Така прическата се запазва по-дълго. Ако тези продукти се използват в умерени дози не биха нанесли  щета на косата.  Важно е и детайлите на прическата да се закрепят добре с подходящи фиби.

- Много дами следят стриктно тенденциите! Какви ще са най-актуалните цветове и техники през 2019 година?

- Методи на оцветяване на косата са така познатите балеаж, омбре и шатуш. И тази година с тези тенденции се извършват гладки преходи от тъмно към светло. Тези техники изглеждат почти еднакво и само стилистите ги разпознават както на външен вид, така и по метода на оцветяването. Най-популярни тази година ще са по-естествените нюанси - златни, червени, кафяви и други естествени цветове. Също така приглушените нюанси на червения цвят. С тези добре познати техники, аз препоръчвам да експериментирате.  Промяната винаги е приятна!

- Актуални ли са плитките?

- Плитките са актуални и тази година. Те са подходящи винаги и навсякъде - както за вечерни, така и за ежедневни прически.

- Какви грижи трябва да полагаме за косата си в студените дни?

Зимата е прекалено агресивна към косата. Резките температурни промени изтощават косата, оставяйки я суха и без блясък. В този период се използва козметика за коса, която хидратира, омекотява и заздравява косата. Сега е моментът да се посещават по-често фризьорските салони , които предлагат професионални и качествени терапии за хидратиране и SOS-терапии. В домашни условия е важна грижата с подходящите за всеки тип коса професионални продукти.

- Как да носим така актуалните в момента диадеми и тюрбани за коса?

- Всъщност като се замисля аксесоарите за коса никога не са отстъпвали позициите си на супер хит в модното пространство. Украшенията винаги са били акцент. Диадемата се използва и в ежедневен, по-небрежен вид, и за официални поводи - сватби,балове.

Тюрбаните също набират популярност след като бяха представени в колекциите на световно известни дизайнери.