Тази седмица започна третата фаза от Националния план за ваксиниране у нас. След здравните работници, възрастните хора и служителите в старчески домове, вече се имунизират срещу COVID-19 военнослужещи, полицаи, учители и педагогически персонал в училищата. Следващите ще са членовете на Централната избирателна комисия, на районните и на секционните комисии, както и журналистите.

Страната ни използва препарати на три производители – „Пфайзер”/”Бионтех”, „Мадерна” и „Астра Зенека”, и две технологии - РНК и векторна. А по данни на Единния информационен портал до вчера са поставени общо 75 320 дози.

Все още обаче остава неясен въпросът подлежим ли на карантина, ако сме ваксинирани срещу COVID-19, но сме контактни на заразен. Няма категорично становище от страна на здравните власти и как се процедира при преболедувалите.

„Все още нямаме заповед от здравния министър дали хората, които са имунизирани срещу коронавирус, подлежат на карантина”, заяви пред TrafficNews д-р Аргир Аргиров, зам.-директор на РЗИ-Пловдив.

Няма точно разписани правила и за преболедувалите, затова всеки конкретен случай се разглежда индивидуално. Д-р Аргиров посочи, че когато човек е положителен, колегите му правят епидемиологично проучване и преценяват кой от домакинството да бъде поставен под карантина. В това проучване се вземат предвид дали и кога контактните лица са боледували и имат ли изградени антитела.

„За съжаление, не всички казват истината. Има хора, които ни лъжат, че живеят сами, а впоследствие се оказва, че не е така”, допълни д-р Аргиров.