"Да се яде, е необходимост, но да се яде интелигентно, е изкуство" , това е казал френският писател  Франсоа дьо Ларошфуко преди десетилетия, а през последните години тази максима трябва да бъде все по-често напомняна у нас. Страната ни е на второ място по смъртност в Европа по сърдечно-съдови заболявания и в голяма степен това се дължи на неправилно хранене и наднормени килограми. Много хора си мислят, че подборът на храна е належащ само тогава, когато искаме да изглеждаме добре визуално, но това съвсем не е така. Храната е здраве!

„През изминалото половин столетие хранителните навици на хората се промениха до такава степен, че станаха причина  за сериозно безпокойство сред лекари и диетолози. Към тях се присъединиха и тревогите на психолозите, според които психическите проблеми на съвременния човек в огромната си част се дължат на неприродосъобразния хранителен режим и неправилните продукти, изобилстващи ежедневно на неговата трапеза., коментира пред TrafficNews.bg Росица Тончева, която е специалист за здравословно и диетично хранене. Работила е в редица болници и центрове за редуциране на килограми у нас, както и в чужбина, а в момента е консултант в пловдивска клиника. 

Една от най-големите грешки, които допускат българите според диетолога, е прекомерната употреба на сол в ежедневието си. Нормалното количество, което е необходимо да приемаме на ден, е 6 грама, като от тях само три е добавъчна, а останалата е скрита в храната, която приемаме на ден.  Казано по-друг начин – забравете за солницата!

Известната готвачка Джулия Чайлд е казала: "Водата е най-пренебрегваният елемент във вашата диета, но също така и най-важният", и диетологът Росица Тончева напълно се присъединява към тази максима.

Не пием достатъчно вода! Необходимото количество, което е необходимо за всеки човек, се изчислява спрямо теглото – 30 грама вода на всеки килограм. Колкото по-малко вода приемаме, толкова повече задържаме. Най-простият пример е, че ако видим пред дома си табела, че няма да има вода, какво правим? Запасяваме се. Така е и с човешкия организъм – задържа вода”, коментира Росица Тончева.

Колкото повече вода пием, толкова повече изхвърляме, а в случаите на малък прием тя се задържа в междуклетъчно пространство. С част от нея се потим, а другата се задържа в тялото, за да се охлаждаме. Изхвърляме тази, която се намира в междуклетъчното пространство и по този начин не се чувстваме подути. Изводът е, че минималният прием на вода е 2 литра, а през лятото дори е повече.

Експертът заклейми трансмазнините от ежедневното меню. Те са създадени чрез промишлен процес, като се добавя водород към течни растителни масла, за да ги направи по-твърди. Като пример това е маргаринът или голяма част от сладкишите, пакетираните банички, кифлички и пр. Много от производителите не ги отбелязват, защото не са задължени от закона.