В последните години много хора се оплакват, че с наближаването на коледните и новогодишни празници губят настроение, желание за празнуване и се депресират. Психолозите определят това явление като “празнична депресия”. Тази година заради пандемията от COVID-19, която ще принуди милиони по света да посрещнат празниците сами у дома, проблемът ще се задълбочи.

„Депресията започна. Тя не е празнична или предпразнична, а си е COVID”, коментира пред TrafficNews пловдивският психиатър д-р Веселин Герев. Според него ни очакват тягостни празници. Причината е, че поколения наред е създаден стереотип в тези дни да се събират семействата, от който сега ще се наложи да излезем. А забраната на полетите от Великобритания допълнително ще помрачи Коледата и Новата година за много български семейства, които са очаквали свои роднини от Острова.

„Това е семеен празник, а тази година семействата ще бъдат разделени. Няма да могат да се съберат – кои от страх, кои от невъзможност да пътуват или да си дойдат от чужбина. Не можеш да излезеш, да се полюбуваш на коледна украса или коледно настроение, защото всичко е затворено. Жизнената ни активност е потисната. И това отключва депресиите още от началото на тази седмица”, посочва специалистът.

Той отчита, че никога досега не е имал работа в последната седмица от годината. Днес обаче го заливат обаждания от хора, които си взимат направления за специалист, тъй като са в депресия. „По принцип това винаги е бил моментът на предколедната треска. Човек е ентусиазиран, деен, обикаля магазини, купува подаръци. Създава се някакво настроение в семейството в очакване на подаръци. Тази година празникът ще бъде пълен цинизъм – и от морална, и от етична гледна точка. Защото в това затваряне медицина няма. А на хората, които ще останат разделени, няма как да им се обясни, че трябва да си вдъхват надежда. Това е в сферата на пожеланията. Просто стигнахме до там, че човек не знае утре какво да прави”, казва д-р Герев.

Очакванията му са депресивните настроение да продължат и дълго след Нова година, а строгите противоепидемични мерки да окажат сериозно влияние върху психиката на всички.