По 60 легла за пациенти с COVID-19 има готовност да разкрие всяка от двете общински болници в Пловдив – МБАЛ „Св. Мина” и МБАЛ „Св. Пантелеймон”. В бившата Втора градска са предвидени и шест интензивни легла. В четвъртък ще бъдат разкрити първите 28 легла в МБАЛ „Св. Пантелеймон” с 2 интензивни.

„Това отговаря изцяло на възможностите на тази общинска многопрофилна болница и няма да затрудни работата ѝ”, съобщи директорът на дирекция „Здравеопазване” в Община Пловдив д-р Калин Калинов.

Той отново обясни, че според решението, което бе взето на последното заседание на Областния кризисен щаб, разкриването на COVID легла ще бъде адекватно на увеличаване броя на заболелите и ще се случва поетапно. Ще се започне с лечебните заведения, които разполагат с Интензивни отделения. Другата общинска болница МБАЛ „Св. Мина” този път е оставена за по-късен етап като резерв. Ако има необходимост, първоначално като COVID сектор ще заработи Първо вътрешно отделение, където могат да се лекуват 30 пациенти.

„В рамките на 24 часа можем да преобразуваме отделенията, които през пролетта работиха като COVID, и те отново да приемат такива пациенти”, увери д-р Калинов.

Той напомни, че бившата Първа градска болница вече разполага с нова кислородна инсталация, обслужваща 23 легла – нещо, което липсваше досега. На този етап проблем остава липсата на достатъчно подготвени кадри. „Тази пандемия разкри най-големия проблем в здравеопазването в България – кадровия дефицит. Затова и изработвайки стратегията за общинското здравеопазване, един от основните акценти е финансиране следването и специализацията на студенти, които ще останат в общинското здравеопазване. Това е политика, която трябва да бъде започната, за да може утре да разчитаме на кадри”, посочи д-р Калинов.

Той е категоричен, че и при предстоящата вълна болниците отново ще разчитат на студенти по медицина. „Видяхме студенти, които даваха нощни дежурства в COVID отделенията и сутрин отиваха на лекции и на изпити. Това трябва да го посочим като пример за всички. Тези наши колеги доказаха много високо ниво професионализъм и морал. Мога само да им благодаря и да кажа, че не само по време на епидемията, но и в бъдеще разчитаме на тях”, каза директорът дирекция „Здравеопазване”.

Той съобщи също, че в последните дни темпът на ваксинация се увеличава. Причината за това вероятно е наближаващата нова вълна на COVID-19. Според него обаче не се води добра информационна кампания по тази тема.  

Център за пациенти с пост COVID синдром бе открит в МБАЛ Св. МинаПрегледите са безплатни