Център за диагностика и лечение на пациенти, преболедували COVID инфекция, бе открит в МБАЛ " Св. Мина". В него ще могат да се преглеждат както хора, които имат остатъчни белодробни, сърдечно-съдови, ставни оплаквания, така и такива без никакви симптоми. 

"Всеки гражданин, който е преболедувал COVID-19, и се притеснява за състоянието си, за това дали няма някакво отражение, е добре дошъл", посочи директорът на болницата проф. Петър Петров. 

В центъра ще консултират специалисти от различни области- кардиолози, интернисти, ревматолози и инфекционист. Прегледите и базовите изследвания на пълна кръвна картина и урина са безплатни. Ако се наложи допълнително лечение и пациентът е здравноосигурен, също няма да заплаща нищо. Могат да се преглеждат и деца. От пациентите няма да се изисква направление, нито документ, че са преболедували коронавирус. 

"Все пак това е лична отговорност, едва ли някой, който не е боледувал, ще дойде да търси някакви изменения", посочи проф. Петров. 

Кабинетът ще работи по график по 2 часа дневно. При интерес от болницата са готови да увеличат работното време. Препоръчително е предварително записване на час, за да няма струпване на хора. Центърът се финансира изцяло със средства на лечебното заведение и с помощта на дирекция Здравеопазване към Общината.

Според наблюденията на кардиолога д-р Цветан Деведжиев преболедувалите COVID-19 най-често имат ритъмни нарушения. Необходимо е хората със сърдечно-съдови заболявания да бъдат диспансеризирани. "Важно е да се прегледат дори и тези, които нямат никакви симптоми ", категоричен е специалистът.  

Една от първите пациентки на новия център днес бе Виолета Димитрова. 66-годишната пловдивчанка преболедувала COVID-19 през декември, но все още има оплаквания. "Изкарах го доста тежко - с пневмония, мъждене на сърцето, ставни и бъбречни проблеми", разказа жената. И до днес се чувства отпаднала. "Тук се лекувах,  останах много доволна, затова реших да дойда да се прегледам - за мое успокоение", обясни жената.