От една седмица у нас се издава зелен сертификат за наличие на антитела срещу COVID-19. Желаещи да изследват защитата си не липсват и пред лабораториите ежедневно се извиват опашки от чакащи. На много места реактивите дори са на привършване и се чакат нови доставки.   

Зеленият сертификат важи 90 дни за България, а условие за издаването му е количеството на антитела да е поне 10 пъти над референтните стойности на съответното изследване. Това според експертите ще е гаранция, че тези хора са защитени.

За издаването на зелен сертификат не са определени конкретни видове тестове за антитела. Могат да са имуноензимни, хемилуминисцентни, флуоресцентно-ензимни и т.н. Най-достоверните изследвания обаче все още не са включени в списъка. Става въпрос за Т-клетъчен имунитет и вирус неутрализиращи антитела. Двете изследвания са по-скъпи от стандартните за наличие на антитела, но според специалистите показват собствената защита на организма срещу вируса. А и хората, които така или иначе вече са ги направили, сега се налагат отново да изследват антителата си с някой от другите методи.  

Информацията за Т-клетъчен имунитет и вирус неутрализиращи антитела  може да помогне при вземане на решение и за предстоящо ваксиниране. Тестовете дават информация за среща с вируса и при пациенти без симптоми или прекарали леко заболяването, без да имат образувани антитела.

Така че е логично и резултатите от тях, показващи наличие на защита, да са основание за издаване на зелен сертификат.