До пет дни над 60% от интензивните легла в Южен Централен регион ще бъдат заети. Това ще наложи районът да влезе от първи във втори етап по разпространение на COVID-19.

Актуалните данни от интерактивната карта показват, че към днешна дата в региона, в който попадат областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, за заети 54.2% от интензивните легла.

Най-тревожна остава ситуацията в Северния Централен регион, в който са включени областите Силистра, Разград, Велико Търново, Русе и Габрово. Там заетите легла за интензивно лечение на коронавирус са 72,5%.Прогнозата е, че до 5 дни над 80% от интензивните легла ще са заети и районът ще навлезе в най-високата - четвърта, степен на разпространение.

Освен Южен Централен в първи етап в момента е и Североизточен регион, в който са включени Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич. Там заетите интензивни легла са 52.1%. Прогнозата обаче е, че в следващите дни не се очаква драстично усложняване на обстановката и клъстерът ще остане в първи етап.

Припомняме, че стратегията на правителството предвижда предприемането на ограничителни мерки в отделните региони да се налага в зависимост от процента заети интензивни легла.

При навлизане на клъстера във втори етап, всички училища ще останат отворени. Ще се преустанови обаче провеждането на занимания по интереси, с изключение на заниманията в рамките на целодневната организация, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки. Също така ще се прави изследване за COVID-19 един път седмично с бързи антигенни тестове.

В областта ще се извършва засилено наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и предприемане на действия за промени при необходимост, след експертно обсъждане, критерии за достъпност. Ще се въведе препоръка за дистанционна работа до 50% от персонала и наличие на зелен сертификат, след анализ.