Още в древността, връзката между менструацията и лунните фази е дала повод за създаване на понятия като „период“ и „цикъл“. Концепцията за регулярност е залегнала в идеите на учени като Аристотел и Плини, а менструиращата жена е била обект на особено внимание, до степен на забрана да се занимава с домакинска работа, например.

Редица психо-соматични отклонения при жената дават ранно отражение именно върху менструацията, което изисква сериозно внимание върху този аспект на нейното здраве, както в репродуктивна възраст, така и перименопаузално.

Проблеми като чести и обилни менструации, липса или болка по време на мензис, нерядко са свързани със значим риск не само за репродуктивното и сексуално здраве на жената, но и са във връзка с нормалното функциониране на редица органи и системи.

Спазвайки традицията на Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина“ и по повод деветата година от неговото създаване в Плевен, двата центъра – в Плевен и в Пловдив, организират безплатни профилактични гинекологични прегледи за жени на възраст от 12 до 50+ год. В Пловдив, прегледите ще се проведат от д-р Владимира Петрова, акушер-гинеколог, на 18 и 20 април, 2016 г., от 09:00 до 18:00 ч. и ще включват: консултация, преглед, ехография на малък таз и ехография на млечните жлези. Особено внимание се обръща на възрастовата група жени, навлизащи в менопауза, по отношение профилактиката на гинекологични онкологични заболявания и съвременните методи за ранно откриване и превенция на остеопорозата.

Записването по предварително изготвен график е на тел.: 032/ 28 00 54. Адресът на МЦ „КИРМ – Пловдив“ е кв. Кючук Париж, ул. „Нестор Иванов“ 11. За повече информация – на сайта на центъра: www.ivfpleven.com

Още за дейностите на центъра - ВИЖТЕ ТУК