Пловдивски лекар направи пробив в роботизираната хирургия у нас. Само за седем месеца проф. д-р Росен Димов, завеждащ „Клиника по хирургия“ в УМБАЛ „Каспела”, професор към „Катедра по Специална хирургия“ в Медицински университет - Пловдив, заедно с екипа си успяха да се превърнат в най-успешната програма за роботизирана хирургия в коремната област, с робота ДаВинчи в България. Специалистът успя да направи най-много роботизирани операции в коремната хирургия в България. От март досега е извършил над 75 интервенции, обхващащи пълния обем операции в коремната хирургия, което е изключително постижение. 

С робота от последно поколение се прави пълният спектър от операции в коремната област - при злокачествени новообразувания на стомаха, дебелото черво, ректума, панкреаса, черния дроб и слезката, и то в случаи, които са невъзможни при другите типове отворена или лапароскопска хирургия. 

„Системата ДаВинчи може да се използва на практика за абсолютно всяка една оперативна интервенция. Тя ни помага да бъдем прецизни, да бъдем ювелирни, да работим в тесни пространства, където със стандартните лапароскопски инструменти не можем да достигнем”, казва проф. Димов.

Друго предимство е, че Национална здравноосигурителна каса вече реимбурсира роботизирани операции в коремната хирургия, както и в урология, гръдна хирургия и гинекология. Така пациенти със злокачествени новообразувания могат да бъдат оперирани със системата ДаВинчи по клинична пътека.

Хирургичната система ДаВинчи е една от първите минимално инвазивни хирургически системи с  помощта на роботи, одобрени от FDA. Днес роботите ДаВинчи са повече от 5000 броя в света и се използват от хирурзи във всички 50 щати на САЩ, както и в 67 страни по света.

Робот прави най-прецизните коремни операции в Пловдив ВИДЕОИзползва се при пациенти със злокачествени новообразования на стомашно-чревния тракт, и то в случаи, които са невъзможни при другите типове хирургия