Четири ендемични коронавируса са изследвали от Националния център по заразни и паразитни болести у нас през изминалата седмица. 23 проби са тествани за вирусите OC43, 229E, NL63 и HKU1. Всички те са били отрицателни.

Специалистите обясняват, че ендемични вируси са тези, които имат постоянно присъствие в даден географски район. Такива вируси са навсякъде около нас и сме свикнали да живеем с тях. Например в Европа това са риновирус (причинител на обикновена настинка) и грипен вирус. В годините човечеството се е срещало многократно и коронавируси. Твърди се, че OC43 може да е причинил пандемията на „руския грип“ в края на 19 век. Тогава мистериозно грипоподобно заболяване е причинявало загуба на вкус и мирис. Виновник за него е бил този ендемичен коронавирус, е прескочил от животните на хората. 

Днес обаче четирите ендемични коронавируса за повечето хора причиняват обикновена настинка. Надеждите на медиците са SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, също да стане един от тях.

Иначе при целогеномно секвениране от ново поколение на 365 клинични материала за SARS-CoV-2, от Националния център по заразни и паразитни болести са установили, че най-разпространен остава британският вариант на вируса - 359 (98,4%).

В областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Плевен, Габрово, Ловеч, Кюстендил, Хасково, Благоевград, Бургас, Враца, Силистра, Перник, Русе и Видин всички изследвани проби са били положителни за този вариант. В София град положителни за британския вариант са 98,9%,в София област 96,1%, Стара Загора 96,4% от пробите.