Покана да се ваксинират срещу бяс озадачи ветеринарните лекари в Пловдив. От около седмица в гилдията се разпространява призив от Регионалната здравна инспекция всички специалисти, които имат досег с животни – не само лекари, но и техните помощници (включително студенти), гледачи или треньори на животни и пазачи на дивеч да посетят някой от специализираните кабинети в града, научи TrafficNews.

На сайта на РЗИ също е публикувано съобщение. „Всички ветеринаро-медицински специалисти, чиято професия ги излага на риск от заразяване от вируса на беса, могат да посетят противобесните кабинети в УМБАЛ Пловдив и МБАЛ „Св. Пантелеймон” в Пловдив, където ще им бъде извършена безплатна профилактична имунизация против бяс”, гласи то.

От инспекцията обаче увериха, че не съществува опасност от епидемия, нито има установен случай на бяс в България в последните месеци. „Има налични големи количества от ваксината и от Министерство на здравеопазването са препоръчали да бъдат обхванати хората, които са в по-голям риск”, обясниха от РЗИ пред наш репортер.

Проверка в кабинета на МБАЛ „Св. Пантелеймон”, който се намира в сградата на МБАЛ „Свети Мина”, показа, че до момента нито един пловдивчанин не е откликнал на призива на властите. „Нямаме издадена заповед за епидемиологична обстановка”, потвърди и д-р Цветан Деведжиев от лечебното заведение.

Ваксината срещу бяс, с която разполагат пловдивските кабинети, е Верораб. Тя може да се използва при възрастни и деца, както преди, така и след контакт с болно животно.

Основният начин за предаване на заболяването е чрез ухапване. Бяс обаче може да се предаде и чрез замърсяване на наранено място по кожата със слюнка от заразено животно. Изключително важно е в тези случаи ваксината да бъде поставена още в първите часове или най-късно до 1-2 дни. Тогава заболяването при човека е напълно лечимо. При животното смъртността е 100-процентова и обикновено настъпва в рамките на десет дни. Най-ясните симптоми за болестта са агресия от страна на животното и обилно слюноотделяне.