Грип или коронавирус? Това е въпросът, който повечето хора си задават при поява на хрема или кашлица. Според доц. Атанас Мангъров обаче симптомите не трябва да ни плашат.

„Всяка година в този сезон, като захладнее времето и сутрин и вечер ходиш с яке и пуловер, а на обяд си по тениска, е нормално да излизат нови респираторни вируси“, коментира пред TrafficNews инфекционистът. По думите му, през есента върлуват различни аденовируси, грипни и респираторни заболявания. Все повече пациенти се оплакват от хрема, болки в гърлото, кашлица. Симптомите при някои от вирусите са абсолютно същите като при COVID-19 и са клинически неразличими.

„И да е коронавирус, и да не е, това е все едно дали ви е ударила кола марка „Опел“ или марка „Фолксваген“. Човек не за първи път в живота си има хрема и кашлица. Това са неща, които всеки от нас ги кара по няколко пъти годишно“, посочва специалистът.

И обяснява, че обективният критерий за това, че защитите на един човек са преодолени и той е болен, независимо дали е възрастен или дете, е температурата. Като 37.1 е точно толкова температура, колкото 39.9. „Ако човек е с температура, дори и минимална, е добре да си остане няколко дни вкъщи, което се прави открай време. Ако се чувства добре, даже и с кашлица, си ходи на работа. Трябда да се действа по нормалния начин. И колкото по-малко се тестват за COVID-19, толкова по-добре. Защото, когато се окажеш положителен, влизаш в едни административни разпоредби, които са умопомрачителни“, казва доц. Мангъров.

Съветът му е възрастните хора и тези с придружаващи заболявания да си стоят вкъщи и да се пазят. „И да не разчитат много на маските, защото те създават измамно чувство на сигурност. Някой си мисли, че като сложи мръсна маска пред носа си, тя го пази като броня, но той всъщност е един рицар без броня. Незвисимо дали го осъзнава, или не“, предупреждава доц. Атанас Мангъров.