Предвид бързото покачване на стойностите на заразени с COVID-19, очаквам до дни Пловдив и регион 4, в който областта попада, да влязат в Етап 3. Това съобщи по време на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Както вече съобщихме, днес първите два региона вече влязоха в тази зона, тъй като над 70% от интензивните легла там са заети.

Два региона влязоха в Етап 3, въвеждат се нови ограниченияКлъстерът, в който попада Пловдив, е на крачка от тази зона

Прогнозите на доц. Кунчев са след Пловдив и регион 3, в който попада Варна, също да бъде оцветен в червено.

„В момента катерим пика на вълната. Още 1-2 седмици ще е така, след което ще последва плато”, прогнозира той. 

И отбеляза, че има големи разлики в раболеваемостта в отделните региони на странат. Ако две трети от областите влязат в тази зона, ще бъдат обсъждани мерки на национално ниво. Дотогава се въвеждат такива на регионално, само за определени населени места.

Той обаче е категоричен, че масово мерките не се спазват, особено в питейните заведения след 22 часа. 

Доц. Кунчев съобщи също, че не се предвижда промяна относно сроковете на валидност на зелените сертификати вътре в България. Това заяви, че скъсеният до 9 месеца срок на действие на сертификатите за хора с две дози ваксина е договорен на международно ниво и важи само при пътуване в чужбина.

Относно хората с бустерна доза, сертификатът остава безсрочен. „Вероятно, когато се натрупат данни колко дълъг ще е имунитетът след бустера, ще се приложат някакви срокове и за него, но това няма да е в следващите един-два месеца”, посочи доц. Кунчев.