Два от петте региона у нас влязоха в Етап 3 от новия COVID план. Това са регион 1, в който попадат София-град, София-област, Видин, Монтана, Враца, Перник, Кюстендил и Благоевград, и регион 5, който обхваща Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора. Това показва картата на заетостта на интензивните легла. 

В двата кръстера вече над 70% от интензивните легла са заети. Това налага и въвеждането на нови мерки там. От днес присъствен учебен процес се осъществява за 50% от паралелките с ученици от пети до 12 клас с ежеседмична ротация. Въвеждат се ограничения до 50% в капацитета/работната площ/броя лица в обектите и дейности, определени със заповед на министъра, със значение за общественото здраве. Въвежда се работно време до 22 часа и изискване за зелен сертификат за заведенията.

Задължително се въвежда дистанционна форма на работа, където е възможно, и наличие на зелен сертификат и очестяване графика за движение на транспортните средства от градския транспорт.

Припомняме, че още вчера от Асоциацията на заведенията алармираха, че няма да спазват новите ограничения, тъй като те обричат на фалит бранша. По този начин те ще протестират мирно. 

„Персоналът на заведенията е ваксиниран почти на 100%. Искат да оставят ваксинираните хора на улицата, без работа. Няма да спазваме работното време, което се налага, тъй като нямаме друга опция. От 6 месеца алармираме, че ще дойде тази вълна на коронавируса и, че нещо такова ще се случи, но не бяхме чути”, обясни председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Регион 4, в който попадат Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково, също се очаква да влезе в Етап 3 до дни. Същата е прогнозата и за регион 2, обхващаш Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново. 

Същевременно средната заболеваемост в страната продължава да се покачва и вече е 1505.07 на 100 000 души, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). В Пловдивска област е 1 465 на 100 000 население. За изминалото денонощие новите случаи в областта са 1 212, с което от началото на пандемията общо потвърдените са 79 530.