Психитриите в окаян вид ще бъдат премести в нови сгради, а детската болница у нас се очаква да бъде изградена до 3 години. Това заяви министърът на здравеопазването пред bTV.

Очаква се Педиатрията да бъде разкрита на територията на "Александровска болница", като първоначалният срок за нейното изграждане беше до средата на 2020 г.

"Още в самото начало на годината започнаха обследването на сградата. Разбира се имаше определени забележки, констатации, които ние вече ги знаем и имаме готовност те да бъдат поправени и пригодени всичките тези недостатъци да бъдат отстранени. До края на май трябва да бъде готово техническото задание. Юли месец ще обявим инженеринг. Това е една ускорена процедура за проектиране и строителство с идеята в края на лятото вече да бъде избран изпълнител. Защото знаете, че нашият закон за обществените поръчки си има своите недостатъци", обясни министър Ананиев.

Той увери, че архитекти и инженери са категорични, че след отстраняването въпросните констатации сградата ще бъде като нова сграда. Прогнозата е, че най-късно до 3 години у нас ще има Детска болница.

"Това ще е първата комплексна болница в България от А до Я, както обичаме да казваме българите. Дечицата ще получат помощ от най-добрите специалисти и с най-добрата апаратура", каза Ананиев.

"Психиатричните болници и отделения, които са в тежко състояние като материална база няма да бъдат ремонтирани, а преместени в нови сгради", обясни още той. Причината е, че от ремонт на такива сгради няма смисъл и това биха били пари хвърлени на вятъра.  

"Психиатричните отделения или болници, които са в състояние, че няма смисъл да инвестираш в ремонти, те се намират в такова тежко състояние, че това ще бъдат просто хвърлени пари на вятъра, предвиждаме релокация на тези болници в други сгради, които има МЗ и неговите други търговски дружества, които разполагат доста неоперативни активи, също водим разговори с кметовете на общините, с госпожа Фандъкова, ако имат и те такива свободни сгради, за да не хвърляме парите на вятъра, а наистина да отидат за лечение", обясни здравният министър.

Психиатрията в България пред "клинична смърт". Трябват реформи!Най-лесно е да си затворим очите

Кошмарна мизерия стряска пациентите в Александровска болницаБолничното заведение, което празнува 140 г. от създаването си, се надява на помощ от държавата