Работодателите да ваксинират служителите си срещу грип, за да се намалят размерите на евентуалната грипна епидемия. За това призова пред TrafficNews д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари – Пловдив. Според него работодателите е добре да помислят за имунизации и за семействата на своите работници, тъй като често на майките се налага да отсъстват от работа заради заболявания на децата.

 „Това обаче не се прави, никой не иска да дава пари за такива неща. Предпочитат само да злословят, че работниците взимали много болнични. А това, че самите работодатели са причината за честото боледуване на своите служители, този факт го забравят. Да не говорим за промишлените производства, където работниците са принудени да работят в големи халета, на студено. Естествено, че ще боледуват хората, но работодателите не предприемат мерки да подобрят условията на труд. Оттам са и честите боледувания и съответно – взимане на болничен. Решението на проблема е в ръцете на работодателите”, категоричен е д-р Сотиров.

Според него пикът на грипната епидемия в Пловдивска област се очаква през втората половина на януари. Все още не е късно и за поставяне на противогрипната ваксина, тъй като за изграждане на имунитет трябват 15-20 дни.  

В момента в областта върлуват основно риновирусни инфекции, които протичат с не много висока температура, кашлица и хрема. Като всяка вирусна инфекция, преминават за около седмица. „По-тежки усложнения има при хората с хронични заболявания – сърдечноболни, белодробноболни, иначе при останалите минава без особени проблеми. Картината е почти като при грипа, но по-лека. Няма рязко влошаване, постепенно се развиват нещата, по-леко и обичайно си минават”, посочва д-р Сотивор.

По неговите наблюдения, празничните дни около Коледа са били по-спокойни от миналата година по отношение на заболелите. Съветът му е да се избягват затворени помещения, където се събират много хора. Защото там един болен може да зарази сто човека. „Освен ваксините няма друго предпазващо противогрипно средство. Лекарствата, с които се лекува грипът, могат да се взимат профилактично, но това е за кратко време и не решава проблема. Все пак грипът продължава до средата на март. Така че хората, които се притесняват, че ще се разболеят, да се имунизират навреме”, съветва общопрактикуващият лекар.