Безсмислено е да се правят тестове за антитела между първа и втора доза на ваксината срещу COVID-19. Нито положителният, нито отрицателният резултат дават реална картина за изградения имунитет. Най-малкото защото все още не може да се определи каква част от наличните IgG антитела са протективни. Това обясни пред TrafficNews специалистът по епидемиология на инфекциозните болести д-р Христина Бацелова.  

„Начинът, по който се изследват, не е правилният. Не ни дава никаква информация. Само се взимат парите на хората”, категорична е д-р Бацелова.

Тя даде пример с проучване, в което участва като доброволец. Кръвта й е взета чак на втория месец след втора доза, тъй като е необходим определен период от време.

Според специалиста един здрав човек би трябвало да изгради имунитет след ваксинация. Независимо какво показва тестът за антитела обаче, между двете дози имунизираният трябва да продължи да спазва всички противоепидемични мерки. Дори след втората игла е нужно да се пази от хора без поставена имунизация.

Д-р Бацелова посочи, че напълно ваксинирани са хората 2 седмици след втора доза при ваксините с двудозови схеми на приложение Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford, Спутник V, и 2 седмици след първа доза при ваксините с еднодозови схеми на приложение Janssen-Johnson & Johnson. 

Само напълно ваксинираните могат да се събират с други хора, които са напълно ваксинирани, в затворени пространства, без да носят маска. Дори след ваксинация остава изискването за носене на маска при посещение на публични места, при събиране с неваксинирани лица от повече от едно домакинство, посещение при неваксинирани от рискови групи за тежко протичане на COVID-19. Препоръчително е да се избягват събирания с много хора, да се ограничат ненужни международни пътувания. При контакт с болни от COVID-19 и поява на симптоми – хората да се изолират и тестват. Да се спазват мерките на работното място.

„Съветът ми към ваксинираните с първа доза на AstraZeneca-Oxford, на които им предстои скоро втора – да си я сложат. Връзката с тромбозите не е доказана, но дори и да се докаже, е в много нисък процент. Не е нещо по-опасно, отколкото, ако пием Ибупром Синус или противозачатъчни”, съобщи д-р Христина Бацелова.  

По-висок е рискът за тези, които имат анамнеза за тромбози в семейството. Те може протективно да пият Аспирин протект, но за всички останали приемът на медикамента не е необходим, посочва специалистът. И добавя, че категорично не е добър вариант да се остава само с една доза при ваксините с двудозови схеми на приложение, каквато е AstraZeneca.