Промяна в цената за избор на екип и избор на лекар поискаха от Българската болнична асоциация. Това става ясно от писмо, изпратено до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.  От асоциацията предлагат темата да бъде разгледана открито и всички заинтересовани страни в сектора да дадат предложения.

„Цената за избор на екип и избор на лекар стои от години фиксирана без основания за това, предвид, че определянето на възнагражденията на медицинските специалисти в отделните лечебни заведения в никакъв случай не е фиксирано и еднакво”, посочват от ББА.

Като добре работещ модел в тази посока от Асоциацията посочват Методиката за закупуване на дейностите в извънболничната дентална помощ от НЗОК, който, според тях, може да се използва в много случаи на болничната помощ.

В момента избор на лекар в болниците у нас струва между 250 и 700 лева, а на екип - между 350 и 950 лева. Стойността е в зависимост от цените на клиничните пътеки. Сумите бяха гласувани от правителството през 2011 г. в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Преди това всяка болница определяше сама цените, като в някои лечебни заведения те достигаха до 10 000 лева.

На видно място в болниците се изисква да бъде поставен списък с цените за избор на екип, на съответните клинични пътеки, както и на пределните цени, определени от наредбата.

По повод твърдения в медийното пространство, че има съзнателно прикриване на ценоразписи на лечебни заведения, от Българската болнична асоциация подчертават, че законът се изпълнява. А цената на всички предоставяни медицински и други услуги и начинът на заплащането им на лечебните заведения се излагат на общодостъпно място в сградите, обикновено на входа им.

От ББА обясняват, че ако някое лечебно заведение е избрало да оповести ценоразписа си не на "интернет страницата" , а по "друг обичаен начин", то това е възможност, която дава законът.